Hlavní obsah

Tisk: McCain nebyl dobrý pilot

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Republikánský kandidát na úřad amerického prezidenta John McCain projevoval jako pilot námořních sil náchylnost k chybám a podle dnešních hledisek by jeho kariéra nemusela být úspěšná. Uvedl to list Los Angeles Times (LAT) poté, co zmapoval McCainovy letecké nehody.

Foto: Carlos Barria , Reuters

John McCain

Článek

Dnešní senátor zavinil pád stroje typu AD-6 Skyraider, s nímž se při cvičném letu v roce 1960 zřítil do texaského zálivu Corpus Christi. McCain ve své biografii uvádí, že k nehodě došlo poté, co mu „odešel motor“. Vyšetřovací komise Střediska pro bezpečnost námořního letectva však nenašla žádné důkazy selhání motoru, napsal LAT. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že tehdy 23letý poručík nedával pozor a použil příliš nízký výkon na to, aby udržel výšku při otočce.

Podle LAT se druhá nehoda, po níž nařízení zpochybnili jeho schopnosti a odhad, odehrála v prosinci 1961, když se McCain „předváděl“ s letadlem Skyraider nad jižním Španělskem, vletěl do elektrického vedení a způsobil tak výpadek proudu v oblasti. V roce 1965 se McCain ve Virgínii zřítil se cvičným letounem T-2. V roce 1967 při náletech na Hanoj ho sestřelili a zajali.

LAT napsal, že vyhledal vojáky, kteří sloužili s McCainem, i záznamy o jeho nehodách a odborné posudky. „Rozbor odhalil pilota, který byl na počátku kariéry drzý, občas namyšlený a se sklonem k testování hranic,“ uvedl s tím, že podle dnešních pravidel může chybný úsudek s následkem nehody ukončil pilotu kariéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám