Hlavní obsah

Soud rozhodl o popravě Američana i přes jeho tloušťku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBUS

Federální odvolací soud a vrchní soud v americkém Ohiu zamítly odvolání Richarda Cooeyho, který čeká na popravu v cele smrti. Jednačtyřicetiletý Cooey žádal o zrušení popravy s odůvodněním, že je prý příliš obézní na to, aby mu mohla být podána smrtící injekce, informovala agentura AP. Poprava by se po zamítnutí Cooeyho odvolání měla konat příští úterý, jak bylo plánováno.

Článek

Obhajoba tvrdí, že Cooey, který byl v roce 1986 odsouzen za vraždu a znásilnění dvou žen, je nejenom mimořádně tlustý, ale má i špatné žíly. Na migrénu, kterou trpí, navíc bere lék topamax, takže thiopental, který je ve smrtícím koktejlu, ho nemusí uspat.

Cooey při výšce 170 centimetrů váží více než 120 kilogramů. Proto podle obhájců bude pro popravčí tým těžké najít žílu, do níž je nutné smrtící látky vpíchnout.

"Všichni experti souhlasí, že když první látka (thiopental) nebude účinkovat, mění se exekuce v ukřižování,“ uvedl Cooeyův obhájce Kelly Culshaw Schneider.

V posledních letech se také objevilo několik případů, kdy smrtící injekce neúčinkovala tak, jak měla. Lidé pak umírali dlouhé desítky minut. Kvůli tomu bylo načas pozastaveno popravování smrtící injekcí, než americký nejvyšší soud rozhodne, že tato metoda popravy není v rozporu s ústavou, která zaručuje exekuci bez zbytečného utrpení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám