Hlavní obsah

Senát Bushovi schválil obří injekci do ekonomiky

CNN, Novinky, DPA, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Američtí senátoři ve středu místního času schválili novou verzi vládního plánu na stabilizaci finančního sektoru. Přijetí plánu, jenž počítá s až 700miliardovou injekcí do systému, se očekávalo. Pro záchranný plán hlasovalo 74 a proti 25 senátorů, uvedla CNN.

Článek

Ke schválení bylo potřeba šedesát senátorských hlasů. „Jsem s tímto hlasováním velmi, velmi spokojen,“ řekl po schválení šéf demokratických senátorů Harry Reid.

Plán musí schválit ještě Sněmovna reprezentantů, která jeho původní verzi v pondělním dramatickém hlasování smetla ze stolu hlavně díky odmítavému postoji republikánů. O osudu projektu rozhodne Sněmovna ve čtvrtek. Zatím však není zřejmé, jaké šance balíček v dolní komoře Kongresu má.

V Senátu dali projektu zelenou i oba nejvážnější kandidáti na příštího amerického prezidenta demokrat Barack Obama a republikán John McCain. Oba ostatně svou podporu vyjadřovali předem. Kladně hlasoval také možný budoucí viceprezident Joe Biden, kterého si do tandemu vybral Obama.

Do voleb nového prezidenta USA zbývá necelých pět týdnů. V průzkumech vede Obama. Gallupův ústav mu přisuzuje podporu 49 procent voličů, McCain ztrácí šest procent.

Pozměněný návrh

Analytici úspěch návrhu zákona v Senátu předpovídali a podle toho také rostly ceny akcií na některých burzách. Zatímco v Asii byl ve středu růst výrazný, evropští investoři byli opatrnější. Ceny mírně rostly v Británii, zatímco v Německu a Francii dál padaly.

Vládní plán pomoci počítá s uvolněním až 700 miliard dolarů. Jedna ze změn oproti návrhu, který odmítla v pondělí Sněmovna, je navýšení vládních záruk na spoření ze sta tisíc dolarů na čtvrt miliónu. Mezi další změny patří daňové úlevy pro drobné podnikatele, podpora obnovitelných zdrojů energie nebo pomoc lidem postiženým nedávnými hurikány.

Záchranný plán pro americkou ekonomiku Vláda počítá s postupným uvolňováním peněz: 250 miliard dolarů půjde do systému okamžitě, dalších 100 miliard na žádost Bílého domu, uvolnění zbylých 350 miliard může vetovat Kongres. Banky, které peníze přijmou, budou muset výměnou předat podíly, z nichž mají po posílení mít prospěch daňoví poplatníci. Platy čelních bankéřů budou limitovány a „zlaté padáky“, horentní odstupné po opuštění postu, budou zakázány. Bankovní sektor bude muset finančně vypomoct, jestliže peníze bank v úpadku skončí v nenávratnu. Banky povinně přijmou pojistný program proti ztrátám na hypotečním trhu. Na dodržování podmínek budou dohlížet čtyři nezávislé agentury.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám