Hlavní obsah

Na Guantanámu začne první soud s údajným teroristou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden zřejmě začne na americké vojenské základně Guantanamo první z vojenských soudů s údajnými teroristy. Před tribunál by měl v pondělí předstoupit Jemenec Sálim Ahmad Hamdan, který podle obžaloby pracoval jako řidič Usámy bin Ládina. Hamdan chtěl proces zastavit, soud mu ale nevyhověl.

Článek

Rozhodl o tom podle agentury AP ve čtvrtek americký soud, který zamítl Hamdanovi žádost o zastavení jeho přelíčení.

Rozhodnutí podle agentury AP otevírá cestu k uskutečnění dalších vojenských procesů s osobami podezřelými z terorismu, včetně údajného strůjce útoku na newyorská "dvojčata" z 11. září Chálida Šajcha Muhammada.

Hamdan bude souzen na Guantánamu za spiknutí a podporu terorismu. Jeho právník ale tvrdí, že byl pouhým řidičem a opravářem, a nikoli členem hnutí al-Kajdá.

Na Guantánamo převáželi Američané osoby podezřelé z terorismu, které zadrželi většinou na přelomu let 2001 a 2002 v Afghánistánu. Celkem prošlo základnou přes 750 lidí. Nyní je na Guantanámu asi 270 vězňů, z nichž jen 20 bylo obžalováno. Zadržovaní nemají stejná práva jako obvinění před civilními soudy, ani jako váleční zajatci, což kritizují mezinárodní organizace pro lidksá práva.

Za práva vězňů na základně se v polovině června postavil Nejvyšší soud USA. Rozhodl, že vězni mají právo stěžovat si u civilních soudů na své zadržení na základně. Mnozí z nich jsou bez soudu na Guatanámu několik let a zatím nebyli obžalováni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám