Hlavní obsah

Lidé mají právo nosit zbraň, rozhodl soud v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nejvyšší soud Spojených států dnes rozhodl, že každý Američan má právo vlastnit zbraň pro osobní použití. Postavil se tak proti přísnému zákonu, který nařizuje přísnou kontrolu zbraní ve Washingtonu.

Článek

Právo na nošení střelné zbraně je zakotveno ve druhém dodatku americké ústavy, zdůvodnil rozsudek soudce Antonin Scalia. Američané podle něj mají právo využít zbraň k sebeobraně nebo k ochraně vlastního domu.

Scalia nicméně upřesnil, že ústavní právo na vlastnictví zbraně není absolutní. Dnešní rozsudek by podle něj neměl být využit k odstranění některých omezení, která USA při držení zbraní uplatňují. Podle amerických zákonů nesmí střelné zbraně vlastnit trestanci nebo duševně nemocní. Je také zakázáno nosit je do škol nebo do vládních budov.

Rozhodnutí nejvyššího soudu mimo jiné znamená, že americká metropole bude muset změnit zákon omezující nošení zbraně. Podle úpravy přijaté před 32 lety nesměli obyvatelé Washingtonu vlastnit pistole. Zákon povoloval vlastnictví pušek, ty ale musely být uchovávány v domech nenabité a stranou od nábojů, nebo se zajištěnou spouští.

Mluvčí Bílého domu Tony Fratto vyjádřil spokojenost administrativy prezidenta George Bushe s rozhodnutím soudu. "Potěšilo nás, že nejvyšší soud potvrdil, že druhý dodatek (ústavy) chrání práva Američanů na držení a nošení zbraně," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám