Hlavní obsah

Clintonová v sobotu skončí boj o prezidentské křeslo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Americká senátorka Hillary Clintonová v sobotu ukončí svou kampaň a vyjádří podporu svému rivalovi v souboji o prezidentskou nominaci Baracku Obamovi. Vysloví se také pro jednotu Demokratické strany. Vyplývá to z prohlášení, které ve středu vydal tým připravující její kampaň.

Foto: Ana Martinez, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

"Senátorka Clintonová uspořádá setkání ve Washingtonu, aby poděkovala svým příznivcům a vyjádřila podporu senátoru Obamovi a jednotě strany," uvádí prohlášení jejího týmu. Shromáždění bylo původně plánované na pátek, ale později bylo o den posunuto, aby mohlo přijet víc jejích příznivců.

Prohlášení konkrétně neuvádí, zda Clintonová oficiálně odstoupí z boje. Podle zdrojů z jejího týmu se senátorka zatím nerozhodla, zda kampaň v sobotu úplně uzavře, nebo přeruší, aby si udržela kontrolu nad svými delegáty a tedy i vliv při prosazování svých priorit na srpnovém nominačním sjezdu.

Její soupeř Barack Obama už má nominaci jistou, získal podporu 2156 delegátů, zatímco Clintonová jich má jen 1923. Sama však uvedla, že získala "více hlasů než jakýkoli kandidát v primárkách v historii". Ani to jí však nezajistilo nominaci, zatímco Clintonová bodovala v nejlidnatějších státech, Obama sbíral hlasy ve velkém počtu méně lidnatých států unie.

Kvality Clintonové její soupeř Barack Obama ocenil: "Ona je mimořádný vůdce Demokratické strany a spolu se mnou utvářela posledních 16 měsíců historii. Jsem, velmi hrdý, že jsem musel soupeřit právě s ní," uvedl Obama před židovskou lobbystickou skupinou AIPAC. Už předtím dal najevo, že se nebojí, že by strana byla rozdělena a oslabena. "Jsem zcela přesvědčen, že že sjednocená Demokratická strana v listopadu vyhraje (prezidentské volby)."

Panovaly obavy, že dlouhý nominační boj stranu rozděluje, protože oba kandidáti sbírají podporu mezi jinými voliči. Obama u Afroameričanů, nezávislých a mladších voličů, Clintonová u starších voličů - dělníků a žen. Demokraté se obávali, že by její přece jen konzervativněji založení voliči mohli upřednostnit republikána John McCaina před Afroameričanem Obamou.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obama je první černošský kandidát

Obama je prvním černošským kandidátem velké politické strany na amerického prezidenta. Již v úterý získal dostatek delegátů pro získání prezidentské nominace.

Po posledních primárkách dala Clintonová nejprve v úterý večer najevo, že ještě počká s rozhodováním, jak dál. Nicméně prominentní demokraté a poslanci Kongresu na ni ve středu naléhali, aby uznala porážku, napsal ve čtvrtek list The New York Times. Jedním z klíčových faktorů prý byl bývalý viceprezident Walter Mondale, který patřil k hlavním stoupencům Clintonové, ale ve středu ji vyzval, aby ustoupila Obamovi.

Poté, co byla bitva o demokratickou nominaci rozhodnuta, se nyní pozornost soustředí na výběr viceprezidentského kandidáta, který půjde do podzimních voleb po boku Obamy. Nejčastěji se hovoří právě o tandemu Obama-Clintonová a senátorka dala v soukromých rozhovorech s poslanci Kongresu najevo, že by o viceprezidentskou kandidaturu měla zájem.

Obama se zatím nevyjádřil a jmenoval tříčlenný tým, který mu bude pomáhat s výběrem spolukandidáta. Ve středu ale dal najevo, že bude o Clintonové přinejmenším uvažovat. "Senátorka Clintonová by byla v každém užším výběru," řekl Obama ve středu televizi CBS.

Přestože se největší pozornost věnuje Clintonové, stále častěji se v této souvislosti v kuloárech také hovoří o dalších dvou stoupajících hvězdách Demokratické strany - guvernérce státu Kansas Kathleen Sebeliusové a guvernérce Arizony Janet Napolitanové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám