Hlavní obsah

USA mají problém s Guantánamem, nemohou vězně poslat pryč

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy mají problém s věznicí Guantánamo pro osoby podezřelé z terorismu. USA se chtějí vězňů zbavit, ale nemohou je vydat do vlasti. Před americkými senátory to řekl ministr obrany Robert Gates.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates řekl, že na opuštění zařízení čeká až osm desítek vězněných. Jejich domovské země je ale buď nechtějí převzít anebo se jim nedá důvěřovat.

Ve věznici na Kubě je v současnosti okolo 270 vězňů. Na Spojené státy tlačí dlouhodobě organizace za lidská práva, aby tábor uzavřely. USA jeho provozováním podle nich porušují mezinárodně-právní pravidla.

"Drasticky upřímná odpověď je, že jsme se zasekli. Máme problém na cizím dvorku. Domovské vlády buď vězně nepřevezmou anebo se obáváme, že je propustí. Co dělat se sedmdesáti nebo osmdesáti lidmi, které nemůžeme propustit, i když nebudou obviněni či posláni domů?" položil ministr obrany řečnickou otázku.

Pentagon tvrdí, že 36 dřívějších vězňů se mohlo po propuštění ze základny vrátit k teroristickým aktivitám. U některých to bylo dokázáno, u jiných existují jen podezření.

Proti Gatesovi ostře vystoupila demokratická senátorka Dianne Feinsteinová. "Nic z toho, co jste řekl, nás nezbavuje obrovské ztráty důvěryhodnosti ve světě. Nazývají nás pokrytci za to, že máme dvojí metr - pro některé zákony fungují, pro jiné vůbec ne."

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Gates pobouřil i výkonného ředitele centra pro ústavní práva. "Ministrovi poznámky jsou šokující vzhledem k množství financí a lidských zdrojů, který má jeho rezort k dispozici," řekl Vincent Warren.

Reklama

Výběr článků

Načítám