Hlavní obsah

Vojákovi USA hrozí za vyvraždění irácké rodiny trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUISVILLE

Trest smrti hrozí bývalému příslušníkovi americké armády v Iráku, který bude ve Spojených státech souzen pro podezření z vyvraždění irácké rodiny v roce 2006. Dvaadvacetiletý Steven Green se podle všeho rozhodl podíl na zločinech nepopírat a obhajovat se svým údajným duševním vyšinutím, uvedla agentura AP.

Článek

Vyšetřovatelé obvinili mladíka ze znásilnění, vraždy a zapálení těla čtrnáctileté irácké dívky, zabití jejích rodičů a sestry nedaleko Bagdádu. Green dosud tvrdil, že je nevinný. Proces, který má začít 27. dubna 2009, povede federální civilní soud, protože muž byl propuštěn z armády už před oficiálním vznesením obvinění proti němu.

Za podíl na tomto zločinu ve městě Mahmúdíja stanulo před vojenským tribunálem již osm vojáků, z nichž většina byla loni odsouzena k desítkám let vězení. Všichni mohou po čase požádat o podmínečné propuštění z vězení. Green je poslední a hlavní z obviněných.

Brutální dohra večerního popíjení

Jeden z odsouzených, James Barker, uvedl, že masakru předcházel bujarý večírek. Podle něj v den útoku 11. března v irácké Mahmúdiji popíjeli vojáci iráckou whisky smíchanou s energetickými drinky a nacvičovali golfové údery. Dvacetiletý Steven Green pak prohlásil, že chce "jít do nějakého domu zabíjet Iráčany".

Pětice vyrazila ke dvě stě metrů vzdálenému domu, do kterého vtrhli. Green odvedl otce, matku i pětiletou dívku do ložnice. Čtrnáctiletá dívka zůstala v obývacím pokoji, kde se ji třiadvacetiletý Cortez a Barker pokusili v přítomnosti jednadvacetiletého Spielmana znásilnit.

Z ložnice pak Barker zaslechl střelbu. Green se vrátil a s útočnou puškou AK-47 v ruce řekl: "Všichni jsou mrtví. Zabil jsem je." Nato čtrnáctiletou dívku znásilnil a pak ji střelil do hlavy. Její tělo pachatelé polili kerosenem a zapálili. Nakonec se Američané vrátili na své stanoviště, kde si podle vyšetřovatele Bierce opékali kuře.

Zděšený lékař

Irácký vojenský lékař vylíčil, jak oběti našel: "Mladá dívka ležela nahá, s nohama od sebe, zpola spálená. Měla kulku v hlavě pod pravým okem. Její sestra byla ve vedlejší místnosti, kulka jí rozdrtila vaz. Otec a matka dostali četné zásahy do břicha a do hrudníku." Pravil, že poté, co oběti viděl, byl několik týdnů nemocný.

Z vražd byli nejprve obviněni iráčtí ozbrojenci, dokud 20. června nepředložil americký vojín Justin Watt ze zmíněné jednotky jinou verzi. "Nebyl jsem připraven na zjištění, že kamarádi zmasakrovali celou rodinu," uvedl Watt ve svém svědectví.

Kauza vyvolala pobouření v Iráku i ve Spojených státech. Je však jen jedním z mnoha vážných obvinění vůči americkým vojákům v Iráku, kde jsou chráněni imunitou před stíháním podle iráckých zákonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám