Hlavní obsah

Americký voják se přiznal ke znásilnění Iráčanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký voják James Barker (23) se na konci června přiznal k účasti na znásilnění a vraždě čtrnáctileté Iráčanky a její rodiny. V pondělí to uvedl vojenský vyšetřovatel Benjamin Briece, který jeho výpověď zaznamenal. Barker v pondělí vypovídal před vojenským soudem v táboře Liberty v Bagdádu, kde se koná předběžné stání.

Článek

Bierce je stejně jako seržant Paul Cortez a vojíni Jesse Spielman a Bryan Howard (všichni z elitní 101. vzdušné výsadkové divize) obviněn ze znásilnění a vraždy irácké rodiny. Všem hrozí trest smrti. Iniciátorem byl Steven Green, kterého bude soudit civilní soud, protože byl kvůli psychickým problémům propuštěn z armády. Obviněn byl 4. července.

Brutální zábava opilých vojáků

Birece zveřejnil Barkerovu výpověď. Podle něj v den útoku 11. března v irácké Mahmúdiji popíjeli iráckou whisky smíchanou s energetickými drinky a nacvičovali golfové údery. Dvacetiletý Steven Green pak prohlásil, že chce "jít do nějakého domu zabíjet Iráčany". 

Pětice vyrazila ke dvě stě metrů vzdálenému domu, do kterého vtrhli. Green odvedl otce, matku i pětiletou dívku do ložnice. Čtrnáctiletá dívka zůstala v obývacím pokoji, kde se ji třiadvacetiletý Cortez a Barker pokusili v přítomnosti jednadvacetiletého Spielmana znásilnit.

Z ložnice pak Barker zaslechl střelbu. Green se vrátil a s útočnou puškou AK-47 v ruce řekl: "Všichni jsou mrtví. Zabil jsem je." Nato čtrnáctiletou dívku znásilnil a pak ji střelil do hlavy. Její tělo pachatelé polili kerosenem a zapálili. Howard se akce neúčastnil, jen hlídal před domem. Nakonec se Američané vrátili na své stanoviště, kde si podle vyšetřovatele Bierce opékali kuře.

Zděšený lékař

Irácký vojenský lékař v neděli vylíčil, jak oběti našel: "Mladá dívka ležela nahá, s nohama od sebe, zpola spálená. Měla kulku v hlavě pod pravým okem. Její sestra byla ve vedlejší místnosti, kulka jí rozdrtila vaz. Otec a matka dostali četné zásahy do břicha a do hrudníku." Pravil, že poté, co oběti viděl, byl několik týdnů nemocný.

Z vražd byli nejprve obviněni iráčtí ozbrojenci, dokud 20. června nepředložil americký vojín Justin Watt ze zmíněné jednotky jinou verzi. "Nebyl jsem připraven na zjištění, že kamarádi zmasakrovali celou rodinu," uvedl Watt ve svém svědectví. Původní verzi předložil  dvaadvacetiletý seržant Anthony Yribe, který čelí obvinění ze zatajování masakru, jedné z řady zvěrstev, z nichž jsou podezřelí američtí vojáci

Vlna atentátů nekončí

Američanům se zatím nedaří zvládnout vlnu sektářského násilí, které propukla začátkem roku, i když před dvěma dny do Iráku dorazily další americké vojenské jednotky, aby zvládly násilí.

V pondělí  v Iráku zemřelo na třicet lidí. Nejvíce životů si vyžádal sebevražedný útok v Sámaře, kde přišlo o život devět iráckých policistů a dalších 30 osob utrpělo zranění.

Sebevražedný atentátník nákladním vozem s výbušninami najel na policejní budovu, kde sídlil generální štáb zvláštních jednotek iráckého ministerstva vnitra. Devět policistů přišlo o život, budova se zřítila.

V irácké Bákubě vzbouřenci zastřelili na jednom z kontrolních stanovišť šest iráckých vojáků. Dalších pět Iráčanů zahynulo v holičství v Bagdádu, které ostřelovali z okolo projíždějících aut.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám