Hlavní obsah

McCain kritizoval Bushe, selhal při pomoci zpustošenému New Orleans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Republikánský kandidát na amerického prezidenta John McCain se ve čtvrtek tvrdě pustil do administrativy amerického prezidenta George Bushe. Podle něj ostudným způsobem selhala při řešení katastrofy, kterou způsobil hurikán Katrina v New Orelans. Část padá i na hlavu prezidenta.

Foto: Lee Celano , Reuters

John McCain při návštěvě New Orleans

Článek

„Víme, že jsme neměli správné vedení, když vládní úřady získávaly informace ze sledování kabelové televize místo toho, aby měly vlastní proud informací," uvedl McCain při vystoupení na univerzitě Xavier v New Orleans.

McCain se jasně distancoval od postupu republikánského prezidenta, který s návštěvou postižené oblasti dlouho váhal a nejprve si ji prohlédl jen z letadla: "Říkám jen, že bych přistál na nejbližší základně a přišel bych tam osobně. Chci ujistit obyvatele New Orleans a obyvatele této země: již nikdy, nikdy se nebude ke katastrofě takové povahy přistupovat tak hrozným a ostudným způsobem, jak se to stalo, na to máte můj slib, je to můj závazek.“

McCain později novinářům řekl, že "za katastrofu, k níž (po hurikánu) došlo, jsou odpovědné všechny úrovně státní správy". "Nezdůrazňuji konkrétně prezidenta..., ale i na něj padá vina, samozřejmě," řekl McCain.

Bush dva dny po katastrofě přeletěl nad New Orleansem v prezidentském letadle na zpáteční cestě ze západního pobřeží USA.

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová řekla, že Bush "převzal odpovědnost za jakékoli selhání federální vlády."

"Ale problémy byly také na úrovni státu a místní správy," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám