Hlavní obsah

Bílý dům zažil největší slavnost v historii, přijel papež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Papež Benedikt XVI. zahájil ve středu návštěvu Bílého domu, kde ho uvítal prezident George Bush. Jde o největší slavnost v historii Bílého domu, účastní se jí 9000 hostů. Benedikt XVI. v projevu oznámil, že je přítel USA. Papež současně slaví 81. narozeniny.

Foto: Jim Bourg , Reuters

Papež, americký prezident George Bush a jeho žena Laura v Bílém domě.

Článek

Papež se v krátkém projevu označil nejen za přítele USA, ale také vyzval k solidaritě na celém světě a zaměřil se i na katolíky v USA. Papež USA označil za nejvíce pluralitní společnost na světě.

"Přicházím jako přítel, hlasatel evangelia a člověk s obrovským respektem k této velké pluralitní společnosti," uvedl papež poté, kdy ho oficiálně přivítal prezident George Bush.

"Tady v Americe naleznete národ, který vítá úlohu náboženství ve veřejném životě," prohlásil Bush při papežově uvítání. "Ve světě, kde někteří ve jménu Boha ospravedlňují teroristické činy, vraždy a nenávist, potřebujeme vaše poselství, že Bůh je láska," řekl.

Jde o teprve druhého nejvyššího představitele katolické církve, který navštívil Bílý dům. Tím prvním byl minulý papež Jan Pavel II.

Papež a americký prezident George Bush poslouchají americkou hymnu. foto: ČTK/AP

Papež a Bush se liší v názoru na válku v Iráku a na imigraci. Papež je proti válce a zastává se imigrantů s latinskoamerických zemí, kteří jsou většinou katolíky. Ve Spojených státech se většina lidí hlásí k různým odnožím protestantismu. Bush se hlásí k metodistické církvi.

S prezidentem se papež shoduje v odmítání sňatků homosexuálů, v negativním postoji k potratům a v odmítání zkoumání kmenových buněk.

Papeže vítá americký prezident George Bush v Bílém domě. foto: Reuters/Jason Reed

Papež přiletěl do USA 15. dubna. Ve středu po obědě a jednání s Bushem ho čeká večerní bohoslužba. Ve čtvrtek bude celebrovat v hlavním městě USA mši, 18. dubna má vystoupit na půdě OSN. O víkendu jej čeká mše v newyorské katedrále svatého Patrika a návštěva místa útoků islámských radikálů z 11. září 2001 a mše na stadiónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám