Hlavní obsah

Pilotova pistole vystřelila za letu

BBC, aš, Novinky, Charlotte Business Journal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHARLOTTE

Americký Federální vyšetřovací úřad od úterý zjišťuje, jak je možné, že v sobotu při přistání náhodně vystřelila pistole pilota dopravního letadla americké společnosti US Airways. Na palubě stroje letícího z Denveru Do Charlotte bylo 124 cestujících. Nikomu se však nic nestalo, kulka jen prolétla jedním panelem v kokpitu.

Článek

Pilotova pistole vystřelila během letu v sobotu kolem poledne místního času. Airbus A319 letěl ve výši 2700 metrů a chystal se na přistání. Podle mluvčího amerického úřadu pro bezpečnost dopravy TSA Dwayne Bairda cestující ani incident neznamenali a v žádném případě nebyli ohroženi .

Na vyšetřování případu se podílí i FBI. Stroj byl odstaven a zkoumají ho odborníci stejně jako zbraň. Pilot byl postaven dočasně mimo službu.

Po atentátech z 11. září bylo pilotům umožněno brát si na palubu zbraň, a to poloautomatickou pistoli Heckler Koch USP ráže 0.40 na třináct nábojů Smith and Wesson. Podle odborníků jde o mimořádné bezpečnou zbraň, u níž jsou náhodné výstřely takřka vyloučeny. Zbraň si může podle zákona brát na palubu každý z 5000 kapitánů a prvních důstojníků a všichni musejí projít školením.

Odborníci se ale neshodují, jak nebezpečný může být náhodný výstřel z pistole, zda by mohl způsobit i pád stroje, pokud by kulka mohla prorazit přetlakovou kabinu a došlo by k dekompresi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám