Hlavní obsah

Starbucks musí zaměstnancům vrátit spropitné 100 miliónů

Novinky, CNN, BBC, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Nejvyšší soud v kalifornském San Diegu ve čtvrtek rozhodl, že řetězec Starbucks musí vyplatit více než 100 miliónů dolarů svým současným i bývalým zaměstnancům, kteří se museli dělit o obdržené spropitné s manažery jednotlivých provozoven.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Soud přiřkl zaměstnancům Starbucks právo na spropitné.

Článek

Částku 106 miliónů si rozdělí na sto tisíc současných i bývalých zaměstnanců, jež se přidali k žalobě, kterou již v říjnu 2004 podal někdejší zaměstnanec Starbucks Jou Chou. Tomu se nelíbilo, že se o spropitné, které v amerických restauracích představuje podstatnou část mzdy, musí dělit se svými nadřízenými.

Kavárenský řetězec Starbucks, pro který je Kalifornie největším americkým trhem, a jenž zde provozuje téměř dva a půl tisíce poboček, s rozhodnutím soudu nesouhlasí a chce se odvolat. Společnosti vadí mimo jiné i to, že soud vydal nařízení, zakazující podobné praktiky i do budoucna. Mluvčí Starbucks, Valerie O'Neil, označila rozsudek za nespravedlivý a odporující zdravému rozumu.

Starbucks zaměstnává ve Spojených státech za pulty svých kaváren přes 135 000 lidí a v lednu otevřel svou pobočku i v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám