Hlavní obsah

Deset obětí víkendových vánic v Kanadě a USA 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadu a středozápad USA zasáhly o víkendu silné sněhové bouře a vánice. Vyžádaly si nejméně deset obětí v USA a jednu v Kanadě. Statisíce lidí zůstaly bez proudu, protože prudký vítr přetrhal dráty elektrického vedení. Na některých místech USA napadlo rekordní množství sněhu.

Článek

V Columbusu napadlo přes půl metru sněhu, čímž padl rekord z roku 1910. Ve městě Milan v Indianě napadlo 25 centimetrů a třicet centimetrů napadlo už v pátek v Kentucky, Tennessee a v Arkansasu.

:. V Columbusu napadlo rekordní množství sněhu. foto: ČTK/AP

Podobná je situace v Kanadě. Téměř celá provincie Quebec hlásí 35centimetrovou pokrývku sněhu po sobotních vánicích. V některých oblastech rychlost větru dosahovala 133 kilometrů v hodině a sněhové závěje zablokovaly silnice. Motoristy ze stovek uvízlých aut zachraňovali policisté i členové klubu motorových saní.

Obětí je přes deset

V kanadské provincii Nový Brunšvik zahynul osmiletý chlapec, který uvízl ve sněhové závěji a udusil se. Dalších deset obětí hlásí Spojené státy.

:. V ohijském Akronu odklízejí sníh. foto: ČTK/AP

V Ohiu zemřeli čtyři lidé, kteří odhazovali sníh a byli jím zavaleni. Další lidé zahynuli při dopravních nehodách na zavátých a namrzlých silnicích. Dvě oběti si vyžádala už v pátek tornáda na Floridě provázející frontu, která přinesla sněhové bouře.

Masivní výpadky proudu

Vánice a přívaly sněhu způsobily především obrovské výpadky dodávek elektrického proudu, které postihly statisíce lidí. Jen New Jersey se bez elektřiny muselo obejít na 100 000 odběratelů, domácností i obchodů. V Pennsylvánii bylo bez proudu na 80 000 lidí, ve Vermontu asi 20 000 a v Kanadě kolem 80 000.

:. Sníh zkomplikoval i primárky v Jacksonu ve Wyomingu.foto: ČTK/AP

Postižena byla silně i letecká doprava. V Columbusu muselo být už v sobotu zrušeno 90 procent letů a clevelandské letiště bylo otevřeno až v neděli, i tak ale měly spoje několikahodinové zpoždění.

V neděli druhý den za sebou sněhová vánice komplikovala letecký provoz v Montrealu, kde zůstalo na zemi kolem sedmi desítek letadel. V Ottawě bylo zrušeno 75 letů a v Torontu dvě desítky.

:.V Columbusu napadlo rekordní množství sněhu. foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám