Hlavní obsah

Google narazil s mapováním amerických základen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo obrany zakázalo pracovníkům internetového serveru Google filmovat a pořizovat detailní záběry z amerických vojenských základen. Pentagon činnost Googlu označil za „potenciální nebezpečí“ pro bezpečnost země. Ten pak slíbil odstranit sporné záběry.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z budov na americké základně Fort Sam Houston

Článek

Problém se objevil, když na severu byly objeveny detailní záběry ze základny Fort Sam Houston. „Na panoramatických záběrech byla i kontrolní stanoviště, bariéry, štábní budovy a komunikační zařízení,“ sdělilo ministerstvo obrany.

Mluvčí Googlu Larry Yu označil za chybu, když jejich tým vstoupil na texaskou základnu a ruční kamerou pořídil detailní záběry. Dodal, že pořizovat detailní záběry citlivých oblastí není politikou serveru.

Nyní Pentagon zjišťuje, jaké citlivé závěry jsou ještě na dalších službách serveru, některé záběry mohou zachycovat střežené budovy.

Mluvčí severního velitelství Spojených států Gary Ross dodal, že podobné záběry sice mohou být užitečné, ale „je potřena vyváženost“.

Yu zdůraznil, že v případě nutnosti se stahují nejen obrázky s vojenskou tématikou, ale i takové, které mohou narušovat soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám