Hlavní obsah

Na Aljašce stěhují obec kvůli změně klimatu, ta žaluje průmyslové firmy

Novinky, rei, The International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Aljašská pobřežní obec Kivalina, která se musí přestěhovat kvůli stále častějším záplavám zapříčiněným změnami arktického klimatu, zažalovala přední americké společnosti. Pěti ropným, 14 energetickým a největší uhelné společnosti USA přičítají obyvatelé Kivaliny zodpovědnost za jejich potíže.

Foto: Profimedia.cz

Domům na pobřeží hrozí zkáza.

Článek

Žalobě čelí největší američtí průmysloví giganti jako BP America, Chevron, Peabody Energy, Duke Energy, Southern Company, Exxon Mobil Corp., American Electric Power či Conoco Phillips Company. Žalující strana je viní nejen z podílu na globálním oteplování skrze emise miliónů tun skleníkových plynů, čímž způsobují újmu veřejnosti; ale také z tajného spolčení.

„Společnosti vedly dlouhodobě kampaň k obelhávání veřejnosti. Měla přesvědčit, že proces globálního oteplování není výsledkem lidské činnosti,“ uvádí se v žalobě.

Inuitskou Kivalinu, vesnici se 400 obyvateli, nacházející se na útesu mezi Čukotským mořem a dvěma řekami, ohrožují vlny, které dosud blokoval led. Vesnice navíc v poslední době zaznamenala zvýšený počet bouří. Výsledkem je masivní eroze útesu a nebezpečí, že domy na pobřeží pohltí moře.

Náklady na přestěhování Kivaliny se odhadují na 400 miliónů dolarů (téměř 7 miliard korun).

Šance uspět je malá

Případu se ujali právníci, kteří v 90. letech žalovali americké tabákové koncerny. Některé argumenty a teorie mají oba případy společné. Podle právních expertů bude ale těžké dokázat, že společnosti svou činností působily veřejnosti újmu. 

Američtí soudci už zamítli dvě podobné žaloby: v jedné stát Kalifornie obvinil šest automobilových výrobců a v další státy amerického východu zažalovaly společnosti podnikající v oblasti komunálních služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám