Hlavní obsah

USA příští rok za armádu utratí nejvíc od 2. světové války

Novinky, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zatímco se pozornost amerického Kongresu a veřejnosti soustředila na více než 600 miliard dolarů dodatečně schválených zejména pro války v Iráku a Afghánistánu, dosáhla vláda prezidenta George Bushe mezníku v armádních útratách od konce 2. světové války. Bush představil rozpočet pro rok 2009 v pondělí. Na armádu půjde 515,4 miliardy dolarů.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

George Bush představuje návrh rozpočtu

Článek

Peníze z rozpočtu mají být určeny pro standardní operace Pentagonu a armády, plán nezahrnuje další útraty, například tzv. válku proti terorismu. Celkový nárůst rozpočtu tak bude oproti loňsku více než sedmiprocentní.

Od příchodu George Bushe do Bílého domu byl vojenský rozpočet navýšen o 30 procent, což je trend, který může být obtížné udržet vzhledem k současnému zpomalení americké ekonomiky. Odborníci přesto dodávají, že situace není tak vážná a že i nynější kolosální rozpočtový plán představuje menší část HDP, než za předchozích konfliktů.

Výdaje na válku v Koreji dosahovaly 14 procent HDP, v případě vietnamského konfliktu to bylo devět procent. Všechny současné výdaje Pentagonu oproti tomu představují něco přes 4 procenta domácího produktu.

Výhledově největší výdaje

Některým armádním představitelům se ovšem nelíbí, že rozpočet opomíjí potřebu soustředit se na budoucí vojenské výzvy.

"Myslím si, že potřebujeme diskutovat o tom, za co budeme utrácet,“ řekl admirál Mike Mullen, který však souhlasí s názorem ministra obrany Roberta Gatese, že výdaje na obranu by neměly klesnout pod čtyři procenta HDP.

Návrh rozpočtu USA na rok 2009

Činí 3,1 biliónu dolarů, což představuje více než dvojnásobný nárůst v porovnání s rokem 2008.

Prezident George Bush počítá pro fiskální rok od října 2008 s deficitem 407 miliard dolarů oproti 410 miliardám v předchozím období.

Návrh armádního rozpočtu pro rok 2009 představuje jedenácté navýšení v řadě. Podle Bushovy administrativy se pravděpodobně jedná o prozatímní vrchol. Návrh rozpočtu každoročně doprovází i výhled pro dalších pět let. Mezi lety 2010 až 2013 se počítá s menšími výdaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám