Hlavní obsah

V USA zaznamenali stovky případů hrozící kolize mezi letadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ve Spojených státech způsobila velký rozruch pondělní studie Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která uvedla, že v zemi byly v uplynulých čtyřech letech zaznamenány stovky případů, kdy se letadla dostala vzájemně do kritické blízkosti hrozící kolizí. Stroje také byly mnohokrát nuceny prudce klesnout nebo stoupnout o desítky metrů či přistávat za neujasněných poměrů na letištní ploše.

Článek

Údaje v průzkumu z let 2001-2004 vycházejí z odpovědí 25 000 pilotů komerčních letů a více než 4000 soukromých letců na telefonické dotazy ohledně jejich nepříjemných zážitků ze vzduchu.

Z neúplné zprávy, která podle tiskové agentury AP může vést k určitému zkreslení výsledků, vyplývá, že patrně v nejméně 1266 případech se letadla dostala do vzdálenosti menší než 152 metrů. To už je v letecké dopravě obecně označováno za těsné minutí.

V nejméně 1312 případech museli piloti v kritické situaci strhnout letadlo o více než 90 metrů nahoru či dolů. Hlášeno je také 166 incidentů, kdy piloti přistávali na letišti, aniž je řídící věž dostatečně informovala o situaci na přistávací ploše. V 513 případech měli letci tvrdé přistání a v 4267 případech zkomplikoval let náraz ptáka do letounu.

Protože NASA nedodal podrobnosti o získaných údajích, není jasné, zda například více pilotů se nezmiňovalo o stejném případu. Leteckým expertům citovaným AP se totiž zdá uvedený počet kritických situací přehnaný, protože například údaje amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) hovoří o podstatně nižším počtu rizikových případů. FAA loni v říjnu navíc informoval, že počet leteckých nehod klesl ve Spojených státech za posledních deset let o dvě třetiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám