Hlavní obsah

Obama bojuje s Clintonovou o nominaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DES MOINES

V USA ve čtvrtek začínají primárky, které rozhodnou, koho američtí demokraté a republikáni letos vyšlou do boje o prezidentské křeslo. Kolotoč voleb začne v Iowě. Primárky skončí 3. června v Jižní Dakotě, Montaně a Novém Mexiku.

Článek

U demokratů se očekává tvrdý boj mezi Barackem Obamou a senátorkou Hillary Clintonovou. V jejich závěsu bude podle expertů John Edwards.

U demokratů se očekává tvrdý boj mezi Barackem Obamou a senátorkou Hillary Clintonovou. V jejich závěsu bude podle expertů John Edwards.

Oba největší demokratičtí kandidáti plánují dvouminutové televizní vstupy během večerních zpravodajských relací. Clintonová bude apelovat na demokratické aktivisty, aby udělali první krok ke změně směřování jejich země a ve čtvrtek hlasovali pro ni. Edwards si zablokoval minutu a zaplatil celostránkové inzeráty v hlavním místním deníku The Des Moines Register.

Další demokratičtí kandidáti
senátor Joseph Biden
senátor Chris Dodd
bývalý senátor Michael Gravel
kongresman Dennis Kucinich
guvernér Nového Mexika Bill Richardson

Kucinich podpořil Obamu

Podle průzkumu tohoto listu má v Iowě Obama nad bývalou první dámou země náskok sedm procent. Obamu by volilo 32 iowských demokratů, Clintonovou čtvrtina, Průzkum Zogbyho institutu ale tvrdí pravý opak v poměru 31 ku 27 pro Clintonovou. Obama si již nyní může připsat první zisk. Demokratický kandidát Dennis Kucinich, který v průzkumech obsazoval pravidelně spodní příčky, vyzval své stoupence, aby v primárkách podpořili právě Obamu. Hlasy přívrženců odpadlých uchazečů často hrají důležitou roli při úspěchu na volebních shromážděních.

Podle odhadů by se volebních shromáždění ve čtvrtek mělo zúčastnit zhruba 130 000 iowských demokratů na některém z více než 1700 shromažďovacích míst ve školách, na hasičských stanicích a v komunitních centrech.

Obama slíbil, že na předvolební shromáždění přijde s něčím "velmi speciálním“. Clintonová zase žertovala s místními rančery.

Republikánští kandidáti ve stínu demokratických

Ve stínu boje demokratů zůstává boj republikánů, i když oba největší favorité Mike Huckabee a Mitt Romney také zbrojí před shromážděním, kde se očekává 80 000 republikánů. Huckabee odlétá do Los Angeles, kde ho čeká televizní rozhovor, jenž se odvysílá ve středu. Podle úterních informací listu The Des Moines Register vede někdejší baptistický pastor a arkansaský guvernér Huckabee nad někdejším guvernérem Massachusetts Romneym o šest procentních bodů v poměru 32 ku 26.

Ve stínu boje demokratů zůstává boj republikánů, i když oba největší favorité Mike Huckabee a Mitt Romney také zbrojí před shromážděním, kde se očekává 80 000 republikánů. Huckabee odlétá do Los Angeles, kde ho čeká televizní rozhovor, jenž se odvysílá ve středu. Podle úterních informací listu The Des Moines Register vede někdejší baptistický pastor a arkansaský guvernér Huckabee nad někdejším guvernérem Massachusetts Romneym o šest procentních bodů v poměru 32 ku 26.

Se značným odstupem za nimi je arizonský senátor John McCain, který se více soustředí na republikánské primárky ve státě New Hampshire, jež se konají 8. ledna. Podle zpravodajské stanice 7News vede McCain v New Hampshire s 31 procenty před Romneym, kterého preferuje 25 procent oslovených republikánů. Pokud by hlasování v Iowě i New Hampshire dopadla podle průzkumů, značně by to ztížilo Romneymu šance, že právě on bude moci bojovat o nástupnictví po Georgi Bushovi. Volby nového amerického prezidenta se uskuteční letos 4. listopadu.

Dalšími kandidáty, kteří nejsou bez šancí je bývalý newyorský starost Rudolph Guiliani a někdejší senátor za Tennessee Fred Thompson. Kandidaturu nedávno vzdal Thomas Tancredo.

Další republikánští kandidáti:
kongresman Ron Paul
kongresman Duncan Hunter

Kolotoč primárek začne v Iowě ve čtvrtek, skončí 3. června v Jižní Dakotě, Montaně a Novém Mexiku.

Kalendář primárek v USA v roce 2008
3. lednaStranická volební shromáždění v Iowě
5. lednaStranické volební shromáždění Republikánské strany ve Wyomingu
8. lednaTradičně první prezidentské primárky, které se konají v New Hampshiru
15. lednaPrimárky v Michiganu
19. lednaStranická volební shromáždění v Nevadě a primárky Republikánské strany v Jižní Karolíně
26. lednaPrimárky demokratů v Jižní Karolíně
29. lednaPrimárky na Floridě
1. únoraStranická volební shromáždění v Maine
5. únoraTakzvané volební "superúterý": prezidentské primárky a stranická volební shromáždění ve více než 20 státech USA (mimo jiné primárky v Kalifornii či ve státě New York)
9. únoraStranická volební shromáždění ve státě Washington a Kansasu (republikáni) a primárky v Louisianě
12. únoraPrimárky ve federálním distriktu (Discrict of Columbia) a ve státech Virginie, Maryland a Pensylvánie (republikáni)
19. únoraPrimárky ve Wisconsinu, ve státě Washington a stranické volební shromáždění demokratů na Havaji
4. březnaPrimárky ve státech Texas, Ohio, Rhode Island a Vermont
8. březnaStranické volební shromáždění demokratů ve Wyomingu
11. březnaPrimárky v Mississippi
22. dubnaPrimárky demokratů v Pensylvánii
6. květnaPrimárky v Indianě a Severní Karolíně
13. květnaStranická volební shromáždění v Nebrasce a primárky demokratů v Západní Virginii
17. květnaStranické volební shromáždění republikánů na Havaji
20. květnaPrimárky v Kentucky a Oregonu
27. květnaPrimárky republikánů v Idaho
3. červnaZávěrečné primárky - v Jižní Dakotě a v Montaně (demokraté) a stranické volební shromáždění republikánů v Novém Mexiku
Kalendář událostí po skončení primárek
25.-28. srpna 2008Celonárodní sjezd (konvent) Demokratické strany
1.-4. září 2008Celonárodní sjezd (konvent) Republikánské strany
4. listopadu 2008Faktická volba prezidenta (volba volitelů)
15. prosince 2008Volba prezidenta sborem volitelů
5. ledna 2008Oficiální vyhlášení výsledků voleb
20. ledna 2009Inaugurace 44. amerického prezidenta

Anketa

Koho byste chtěli za kandidáta demokratů na prezidenta USA?
Hillary Clintonovou
52,3 %
Baracka Obamu
38,2 %
jiného kandidáta
9,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4085 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám