Hlavní obsah

CIA stále zatajuje nahrávky výslechů teroristů z Al-Kájda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK
Aktualizováno

Ústřední zpravodajská služba (CIA) údajně mařila snahy americké komise vyšetřující okolnosti teroristických útoků na Spojené státy z 11. září 2001 tím, že komisi nepředala nahrávky výslechů příslušníků teroristické sítě Al-Kájda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

CIA neustále nespolupracuje s adlšími úřady a zatajuje výslechy teroristů. Ilustrační foto.

Článek

Podle listu The New York Times to vyplývá z nového dokumentu, publikovaného bývalým šéfem vyšetřující komise, Philipem Zelikowem.

Komise se k revizi svého vyšetřování vrátila v prosinci poté, co vyšlo najevo, že CIA v roce 2005 zničila tyto nahrávky, údajně z bezpečnostních důvodů. Záznamy, na nichž mají být zachyceny kontroverzní metody výslechů, byly pořízeny v roce 2002 v rámci tajného programu zadržování a vyslýchání podezřelých teroristů, jehož existenci přiznal prezident Bush loni v září. Jedním z vyslýchaných na páscích byl například Abú Zubajdá, zástupce šéfa Al-Kájdy Usámy bin Ládina.

Podle Zelikowa komise vyšetřující útoky z 11. září v letech 2003 a 2004 opakovaně žádala CIA o poskytnutí všech informací ohledně vyšetřování lidí podezřelých z terorismu respektive operativců Al-Kájdy. Vysoký činitel CIA tehdy komisi údajně sdělil, že zpravodajci už vyšetřovatelům dali všechny informace, které mají k dispozici, aniž by jim předali záznamy výslechů.

Zelikow nyní podle The New York Times uvedl, že by mělo být otevřeno vyšetřování, zdali CIA porušila federální zákony tím, že komisi neposkytla tyto nahrávky.

CIA se brání tím, že komisi předala detailní popis výslechů, ale že nikdy nebyla požádána o předání samotných záznamů.

Nahrávky byly zničeny

Pro CIA je toto ale už druhý případ, kdy je někdo nařkl z neposkytnutí informací. Ten první je však mnohem vážnější. Agenti totiž zničili videonahrávky z výslechů. Podle některých odborníků proto, že by na nich mohlo být vidět, jak nelidsky zacházeli s vězni. Americký federální soud nařídil vyšetřování zničení videozáznamů s výslechy lidí podezřelých z terorismu Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Vyšetřována bude i vláda George Bushe.

Kontroverzní techniky, které vyšetřovatelé používali

- Vězeň je přivázán k desce s nohama nahoře a zavázanou hlavou. Vyšetřovatelé mu na hlavu lijí vodu. Cílem je vytvořit strach z pocitu topení se.

- Subjekt je nucen nahý stát ve vodě v chladné, nikoliv ale mrazivé cele.

- Vězeň stojí 40 hodin a déle. Pohyb omezují řetězy u jeho nohou připevněné k podlaze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám