Hlavní obsah

Přes polovina Američanů schvaluje útok na Írán do voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Víc než polovina Američanů je pro útok na Írán před americkými prezidentskými volbami, které se budou konat za rok. Vyplývá to z průzkumu, o němž v pondělí informovala agentura AFP.

Článek

Padesát dva procent oslovených Američanů by souhlasilo s preventivním útokem na Írán s cílem zabránit mu vyrobit jadernou bombu. 53 procenta dotázaných si myslí, že by to mohlo být ještě před volbami. Pouhých 29 procent Američanů je proti útoku.

USA oficiálně tvrdí, že jsou pro diplomatické řešení krize kolem íránského jaderného programu, ale vojenskou možnost nevyloučily. Usilují o zpřísnění sankcí proti Íránu a trvale upozorňují na nebezpečí, které by znamenal Írán vybavený jadernou zbraní.

Viceprezident Richard Cheney hrozil Teheránu vážnými důsledky v případě, že se Írán nevzdá programu obohacování uranu.

Nejvíc lidí věří Clintonové

Průzkum, který vedl John Zogby, také zjišťoval názory lidí na schopnosti kandidátů na prezidentský úřad jednat s Íránem. 21 procent dotázaných odpovědělo, že nejlépe by to dokázala demokratka Hillary Clintonová, 15 procent důvěřuje republikánovi Rudolphu Giulianimu a o procento méně lidí dalšímu republikánovi Johnovi McCainovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám