Hlavní obsah

Castro chválil Chávezovy revoluční písně

– CARACAS
Novinky, znk

Diváci víkendového televizního vysílání venezuelského prezidenta Huga Chavéze mohli poprvé od února slyšet v přímém přenosu hlas kubánského lídra Fidela Castra. Ten zavolal Chavéze v neděli přímo do živého vysílání, aby mu vyjádřil svůj obdiv nad jeho pěveckými schopnostmi.

Článek

Telefonát přišel několik minut poté, co venezuelský prezident ve svém víkendovém programu "Haló prezidente!" odvysílal novou videonahrávku, na které zpívá Castrovi revoluční písně. Na videu Chávez označuje Castra za "otce všech revolucionářů".

Castro v rozhovoru uvedl, že se ho Chávezovo podání hluboce dotklo a označil Che Guevaru za "rozsévače svědomí".

"Velmi mě dojímá, když zpíváš o Che (Guevarovi)," řekl kubánský lídr Chávézovi. "Ve vzduchu je cítit napětí," reagoval Chávez na jeho slova, která ho zjevně potěšila.

Kubánská státní televize vysílala Chávezův program živě u příležitosti 40. výročí úmrtí Che Guevary.

Chávez dal Castrovi vlastní obraz

Během čtyřhodinového setkání obou představitelů, které proběhlo v sobotu a ze kterého byla videonahrávka pořízena, předal Chávez Castrovi obraz, který údajně sám namaloval, když byl ve vězení za nepodařený převrat na začátku 90. let. Jsou na něm namalovány mříže a za nimi noční nebe s červeným měsícem a siluetou strážní věže.

Castro mu řekl, že by měl svůj výtvor podepsat. "Nikdo neví, jakou to má cenu, že jsi to namaloval," řekl.

Chávez navštívil Castra již několikrát od chvíle, kdy byl kubánský lídr operován v červenci 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám