Hlavní obsah

Amerického lékaře obvinili, že zabil pacienta kvůli orgánům

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Sanfranciský lékař Hootan Roozrokh byl v pondělí obviněn, že záměrně způsobil smrt 25letého invalidního pacienta Rubena Navarra, aby získal jeho orgány pro transplantace.

Článek

Doktor je obviněn, že Navarrovi před smrtí podal velké množství sedativ a návykových léků proti bolesti. Pak ho odpojil od zařízení, která ho udržovala při životě. Sedm hodin poté Navarro zemřel. Žaloba zdůraznila, že lékař muži dal do trubice, kterou byl krmen, také antiseptikum Betadine. Tato procedura se provádí právě v případě, kdy se mrtvým odebírají orgány pro pozdější transplantaci.

Matka duševně i tělesně postiženého Navarra tvrdí, že její syn byl využit a neumřel důstojně.

Pokud bude Roozrokh uznán vinným, hrozí mu trest vězení ve výši až osmi let. Roozroth je prvním americkým lékařem provádějící transplantace, který byl z takového činu obviněn, sdělila prokuratura v okrese San Louis Obispo.

V USA roste poptávka po lidských orgánech,asi sto tisíc lidí tam čeká na vhodné dárce. Případ by mohl vést k tomu, aby lékaři postupovali citlivěji při získávání transplantátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám