Hlavní obsah

Čtvrtina mladých muslimů v USA je pro sebevražedné útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Podle průzkumu amerického Pewova výzkumného střediska, každý čtvrtý mladý americký muslim považuje sebevražedné atentáty na obranu víry za přijatelné. Většina muslimů v USA ale odmítá tuto taktiku a kriticky se staví i k islámskému extremismu a k činnosti teroristické sítě al-Kajda. Plyne to z výsledků zveřejněných v úterý.

Článek

Průzkum byl jedním z nejrozsáhlejších, jaký byl kdy v USA proveden mezi muslimskou menšinou. Podle 80 procent jejích příslušníků sebevražedné útoky na obranu náboženství nelze ospravedlnit. Přibližně 13 procent dotázaných se domnívá, že za určité situace je to možné.

Radikální mládež

Jiná situace je ale mezi mladými muslimy do 30 let, z nichž 16 procent se domnívá, že útoky mohou být za určitých okolností ospravedlnitelné. Dvě procenta jsou přesvědčena, že jsou ospravedlnitelné většinou, 13 procent někdy a 11 procent velmi vzácně.

"To je počet, z něhož vstávají vlasy na hlavě," řekl Radwan Masmoudi z washingtonského Střediska pro studium islámu a demokracie, které zastává názor, že islám je slučitelný s demokracií. Podle něj muslimové většinou považují za ospravedlnitelné útoky zaměřené proti okupaci zejména palestinských území.

Úřady varují před domácími extrémisty

Federální úřady v USA už dříve varovaly, že Spojené státy musí být na pozoru nejen před radikály ze zahraničí, ale i před "domácími" extremisty. Ti by prý mohli stát za podobnými útoky, které se v roce 2005 odehrály v Londýně.

Šest z deseti respondentů se pak obává nárůstu islámského extremismu ve Spojených státech.

Průzkum také odhalil, že pět procent dotázaných pozitivně hodnotilo teroristickou síť al-Kajda, která se přihlásila k útokům v USA z 11. září 2001. Většina muslimů je ale spokojena s životem v USA a cítí se ve společnosti spokojení a přijali její pravidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám