Hlavní obsah

Wall Street Journal: Obvinění Wolfowitze bylo účelové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Obvinění prezidenta Světové banky Paula Wolfowitze z porušení etického kodexu byla od začátku vykonstruovaná a měla jediný cíl: zbavit se Wolfowitze za to, že je to člověk z Bushova tábora a že jde tvrdě proti korupci, a to i v řadách banky. Ve svém komentáři to napsal ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který za Wolfowitzem stál po celou dobu vyšetřování a který takovou hypotézu už několikrát zopakoval.

Článek

"Tento náš názor potvrdilo čtvrteční prohlášení, které ukázalo, jak málo měly společného důvody Wolfowitzova obvinění se závěrečným nálezem," píše deník.

Zvláštní výbor banky před týdnem dospěl k názoru, že Paul Wolfowitz pochybil, když se v roce 2005 osobně angažoval v přestupu zaměstnankyně banky a své přítelkyně Shahy Rizaové. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že ve vysokých funkcích v bance nemohou pracovat dva osobně si blízcí lidé, Wolfowitz musel situaci po svém nástupu do úřadu řešit. Podle výboru to ale sám neměl dělat. Závěr, k němuž ve čtvrtek dospěla rada Světové banky, tomu protiřečí.

Případ byl podle listu politicky motivovaný

"Pan Wolfowitz nás ujistil, že jednal eticky a v dobré víře a že zvolený postup byl podle něj pro tuto instituci nejlepší. My to přijímáme," stojí v prohlášení. Tím ale rada banky fakticky anulovala předešlý nález zvláštního výboru.

Rada mimo jiné ve čtvrtek konstatovala, že pochybení se objevila na obou stranách, nejen na straně Wolfowitze. Z toho je podle Wall Street Journal patrné, že případ byl od začátku politický.

Pro Wolfowitze podle listu mnoho neudělala ani americká vláda, snad jen s výjimkou Bushe, který jej hájil téměř do konce. Nakonec ale ve čtvrtek prohlásil, že je mu líto, kam až případ došel, a naznačil tím, že Wolfowitz bude muset odstoupit. Ten pak oznámil, že z funkce odejde 30. června. [celá zpráva]

Wolfowitz byl do čela banky prosazen v roce 2005 navzdory odporu řady zemí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Potřebujete reformu důchodů, řekl Wolfowitz

Paul Wolfowitz, šéf Světové banky (SB) a jeden z nejvlivnějších mužů globálního světa financí, zavítal do Česka na návštěvu, aby zemi uvedl mezi vyspělé státy...

Výběr článků

Načítám