Hlavní obsah

Úřady vyšetřují filmaře Michaela Moorea kvůli cestě na Kubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Americké úřady zahájily vyšetřování kontroverzního amerického režiséra Michaela Moorea kvůli jeho cestě na Kubu. Embargo uplatňované Spojenými státy vůči tomuto komunistickému ostrovu neumožňuje občanům USA Kubu navštívit, pokud nemají zvláštní povolení.

Článek

Ministerstvo financí USA zaslalo Mooreovi dopis, v němž vyjadřuje obavy, že filmař odjel na Kubu bez souhlasu amerických úřadů, a vyzvalo ho, aby důvod své cesty náležitě vysvětlil a aby sdělil jména dalších zúčastněných osob.

Autor protibushovského filmu Fahrenheit 9/11 na ostrově prý natáčel sekvence pro svůj nový film Sicko kritizující americký zdravotní systém a farmaceutické společnosti. V únoru Moore údajně kvůli filmu odvezl k léčení na Kubu více než desítku záchranářů, kteří pracovali na místě teroristických útoků z 11. září 2001 v New Yorku a kteří v důsledku těchto prací trpí zdravotními potížemi.

Politicky motivované vyšetřování?

Meghan O'Harová, producentka filmu, který bude mít premiéru 19. května na festivalu v Cannes a do amerických kin vstoupí 29. června, vyšetřování označila za politicky motivované. Podle ní bylo zahájeno z iniciativy vlády prezidenta George Bushe. Americký prezident byl terčem Mooreovy kritiky ve filmu Fahrenheit 9/11, který v roce 2004 získal Zlatou palmu v Cannes a který kritizuje Bushův postup po útocích z 11. září a odsuzuje důvody, jež americkou vládu vedly k invazi do Iráku v roce 2003.

Moore je rovněž držitelem Oscara z roku 2002 za snímek Bowling for Colombine, kritizující prodej střelných zbraní ve Spojených státech. Zachycuje střelbu na střední škole. Omezení cest Američanů na Kubu vyplývá z dodatku k americkému embargu uvalenému na Kubu v roce 1962.

Porušení zákona je trestáno až desetiletým vězením či pokutou ve výši až 250 000 dolarů. V roce 2003 slavný americký profesionální baseballový klub New York Yankees musel kvůli svým obchodním aktivitám na Kubě zaplatit americké vládě pokutu 75 000 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám