Hlavní obsah

Vykolejil vlak, který vezl startovací rakety raketoplánu

Novinky, CNN, ČTK, New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DEMOPOLIS

V americkém státu Alabama vykolejil ve středu vlak, který vezl startovací rakety raketoplánu. Nejméně dva lidé byli zraněni, ale palivo z raket neuniklo. Škody se teprve zjišťují.

Článek

Vlak mířil z Utahu do floridského Kennedyho vesmírného střediska, odkud raketoplány startují. Vykolejil u Penningtonu v zalesněné oblasti státu, když se zhroutil most, přes který přejížděl, uvedla mluvčí amerického kosmického úřadu NASA Katherine Trinidadová.

Podle ní žádné palivo z raket neuniklo a mimo koleje skončilo jen několik z 16 vagónů převážejících rakety. Mluvčí vesmírné agentury Kyle Herring řekl, že NASA na místo nehody vyslal tým specialistů, který má zjistit, zda bylo vybavení mířící na Floridu poškozeno, protože lokomotiva a několik vagónů se převrátilo.

Údaje o počtu zraněných se liší, pohybují se mezi dvěma a šesti. Nikdo z nich však není v ohrožení života, i když dva lidé byli přepraveni vrtulníkem do nemocnice v Mobile. Jeden ze zraněných je zaměstnanec společnosti ATK, která startovací rakety vyrábí.

Druhá nehoda vlaku

Vlak pronásleduje smůla, během své cesty vykolejil už podruhé. První havárie se stala v pátek v Kansasu. Startovací rakety byly poslány do Utahu na inspekci a k naplnění palivem. Používají se opakovaně. Po dvou minutách se startovací rakety odhodí a dopadnou do moře, odkud se vyloví.

Dvě startovací nosné rakety amerických raketoplánů jsou dlouhé asi 36 metrů a každá se skládá ze čtyř částí.

Podle Herringa je zatím příliš brzy na odhad, zda může nehoda ovlivnit budoucí mise raketoplánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám