Hlavní obsah

Riceová potvrdila červnovou návštěvu Bushe v Praze

– WASHINGTON
Právo, Novinky, ČTK, Jiří Roškot

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová potvrdila, že americký prezident George Bush navštíví 4. a 5. června Českou republiku. Po rozhovoru s ní to v pátek uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je na návštěvě USA.

Článek

"Ta návštěva bude," řekl Schwarzenberg po setkání. "Condoleezza Riceová v rozhovoru s ministrem potvrdila, že americká administrativa připravuje cestu prezidenta George Bushe do ČR, a to na 4. a 5. června 2007. Příprava cesty je zatím na pracovní úrovni a podrobnosti o ní oznámí Američané definitivně a oficiálně později," uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Návštěvu potvrdil už ve čtvrtek úřad vlády ČR. George Bush by měl jednat s českými politiky o záměru USA vybudovat na českém území radarovou základnu. Přiletí do Prahy před zahájením summitu G8 v německém Heiligendammu. [celá zpráva]

Nynější americký prezident Bush navštívil Českou republiku v listopadu 2002, kdy se v Praze účastnil summitu NATO. Během čtyřdenního pobytu se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem a premiérem Vladimírem Špidlou.

Riceová ocenila postoj ČR

Česká republika je dobrým spojencem USA, řekla ve Washingtonu ještě před jednáním s českým ministrem zahraničí Condoleezza Riceová. Ocenila jak účast českých vojáků v zahraničních misích v Iráku a Afghánistánu, tak postoj Prahy vůči Kubě, Bělorusku či Barmě. "Česká republika je velmi dobrý spojenec, stojí při nás v boji proti terorismu, v operacích v Iráku, Afghánistánu i na poli podpory společných hodnot a lidských práv," řekla Riceová.

Novinářům dále řekla, že jedním z témat jednání s jejím českým protějškem bude problematika možného vybudování americké protiraketové základny v Česku a Polsku i postoj Ruska k této otázce. Moskva možnost umístění radaru v ČR a antiraket v Polsku ostře kritizuje.

Schwarzenberg je v USA od čtvrtka na čtyřdenní pracovní návštěvě. Po příletu řekl, že Česko vybudování základny chápe jako součást svého závazku k NATO. "Považujeme radar za prospěšný pro bezpečnost Evropy," řekl. "Čelíme společným hrozbám "a je třeba se na ně dobře připravit," poznamenala v pátek v této souvislosti Riceová.

Praha s Washingtonem začne o umístění radaru na českém území oficiálně vyjednávat v květnu, jednání potrvají několik měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám