Hlavní obsah

Sexuální skandál učitelek v USA vyvolal rasové napětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CLINTON

Rasové napětí na jihu USA vyvolal sexuální skandál na škole ve městě Clinton v Jižní Karolíně. Dvě bělošské učitelky tam čelí obvinění, že měli sexuální styk se šesti svými černošskými žáky. Situace je natolik vyostřená, že opět vyvstávají dávné reminiscence na rasistickou minulost státu. Černá komunita v Laurens County je pobouřena, že by obě učitelky mohly být propuštěny na kauci.

Článek

Sedmatřicetiletá učitelka základní školy, vdaná Windie Schweikertová, která v Laurens učí přes deset let, byla zadržena na základě obvinění matky jedenáctiletého žáka, že s nímž měla pohlavní styk dvakrát ve škole a jednou v autě. Důkazy poskytlo vyšetření DNA.

Druhou obviněnou je 24letá vdaná dcera politika Allenna Wardová, která byla 28. února propuštěna poté, co měla styk s nejméně pěti chlapci mezi 14 a 15 lety, někteří byly žáky střední školy v Clintonu. Styk s nimi měla ve škole, v motelu, v parku a restauraci.

Pobouření černoši

Podle afroameričanů se podobné případy berou mnohem méně vážně, než když se stejných činů dopustí černoši.  "Kdyby to byly černé učitelky, tak by nemohly hned odejít z vězení," řekla 49letá černošská zaměstnankyně knihkupectví Corinnie Youngová.

"Mohu vás ujistit, že kdyby afroamerický muž spáchal takové násilí na bílé ženě, historie ukazuje že obvinění a trest by byly zcela odlišné," sdělil předseda organizace afroameričanů  NAACP Lonnie Randolph.

Vysoká kauce

Bělošský prokurátor Jerry Peace stanovil vysokou kauci ve výši 125 000 dolarů (asi 2,6 miliónů korun) pro jednu ženu a 110 000 (2,3 miliónu korun) pro druhou. Profesorka trestního práva z Jihokarolinské university Deborah Ahrensová tvrdí, že částka je adekvátní. 

Situaci vyostřuje fakt, že městem vane duch rasistické minulosti jihu, kino bylo změněno v muzeum Ku Klux Klanu a obchodě The Redneck se dají koupit vlajky Konfederace a nálepky KKK. Město je rasově rozděleno, černoši žijí v jiných čtvrtích než běloši

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám