Hlavní obsah

Další voják USA odsouzen za znásilnění a vraždy v Iráku

Novinky, ČTK, Wave Kentucky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT CAMPBELL

Americký voják, který přiznal svou vinu v souvislosti s případem znásilnění a zabití čtrnáctileté irácké dívky a vyvraždění její rodiny, byl ve středu vojenským soudem v americkém Fort Campbellu odsouzen ke 27 měsícům vězení a propuštěn z armády. V souvislosti s případem stanuli před soudem ještě čtyři další muži. Howardův trest je nižší, neboť se útoku nezúčastnil.

Článek

V souvislosti s případem byli už odsouzeni dva vojáci. V listopadu loňského roku byl odsouzen James Baker na 90 let [celá zpráva], Paul Cortez dostal letos v únoru ještě o 10 let víc. [celá zpráva]

Pro vraždu jsou souzeni ještě další dva vojáci Jesse Spielman a Steven Green.

Bryan Howard byl souzen jen pro zatajování případu. Všech pět obviněných bylo příslušníky 101. letecké divize umístěné ve Fort Campbellu v americkém státě Kentucky, kde jsou také souzeni.

Dvacetiletý Bryan Howard potvrdil ve středu soudu, že byl zanechán na kontrolním stanovišti, zatímco ostatní čtyři vojáci odešli dívku znásilnit. Přiznal ale také, že slyšel, jak muži útok plánují.

Howard byl shledán vinným z úmyslného zamlčování a lhaní svým nadřízeným o incidentu, čímž mařil výkon spravedlnosti. Hrozilo mu za to až 15 let vězení.

Vojáci věděli, že v domě dívky bydlí jen jeden muž

Paul Cortez v únoru soudu přiznal, že znásilnění skupina naplánovala, když hrála karty. Čtrnáctiletou dívku si vybrali, protože věděli, že v domě bydlí jen jeden muž. Zatímco jedni znásilňovali dívku, další vraždili její rodinu. Nakonec zastřelili i znásilněnou.

"Když jsme já a Barker znásilňovali dívku, slyšel jsem z ložnice pět nebo šest výstřelů," řekl během soudního přelíčení Cortez a dodal: "Když Barker skončil, vyšel z ložnice Green a řekl, že je všechny zastřelil, že jsou všichni mrtví. Green si pak vlezl mezi nohy dívky, aby ji znásilnil. Když skončil, postavil se a dvakrát nebo třikrát ji střeli do hlavy."

Vše trvalo jen pět minut a dívka věděla, že její rodiče i sestra byli zabiti v době, kdy byla znásilňovaná. Její tělo pak vojáci zapálili a vyvraždění rodiny hodili na irácké vzbouřence. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám