Hlavní obsah

Klaus přispěje do debaty Kongresu USA o oteplování

Právo, CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Za mimořádné mediální pozornosti má ve středu bývalý viceprezident USA Al Gore v Kongresu odpovídat na otázky kolem globálního oteplování. Čeká jej konfrontace se zákonodárci, kteří nevěří, že člověk je hlavním původcem klimatických změn. Jeho odpůrci se rozhodli čerpat argumenty i z postojů českého prezidenta Václava Klause, který globální oteplování označuje za mýtus a environmentalismus za "náboženství".

Článek

Před televizními kamerami bude sporem v Kongresu eskalovat stále vzrušenější debata v USA, jež ovládá i politiku. Gore, který letos sklidil filmového Oscara za dokument o vlivu lidské činnosti na klimatické změny, nejprve odpoledne našeho času předstoupí před sněmovní výbor pro energetiku a obchod.

O několik hodin později má podle programu odpovídat senátnímu výboru pro životní prostředí a veřejné práce.

Hlava ČR: Komunismus nahradila hrozba environmentalismu

Klaus varoval před tlakem skupin, které se označují za ochránce životního prostředí, a politiky vybídl, aby pod jejich vlivem neopouštěli zásady svobodné společnosti. V odpovědi americkým kongresmanům, kteří ho požádali o stanoviska k problematice klimatických změn, uvedl, že ho znepokojuje, jak ekologická témata zneužívají některé politické nátlakové skupiny k útoku na základní principy svobodné společnosti.

"Při diskusi o podnebí nejsme svědky střetu názorů na životní prostředí, ale střetu názorů na lidskou svobodu," napsal Klaus. Největší hrozbou svobodě, demokracii, tržní ekonomice a prosperitě na začátku 21. století není komunismus nebo řada jeho měkčích podob.

"Komunismus nahradila hrozba ctižádostivého environmentalismu," napsal Klaus. Tato ideologie podle něho chce nahradit "svobodný a spontánní vývoj lidstva něčím jako centrálním (nyní globálním) plánováním celého světa".

Jako veřejný soud

Gorovo exposé je vnímáno jako veřejný střet koncepcí či veřejný soud. Ani demokratické předsednictví sněmovního výboru mu situaci neulehčí, jelikož poslanec John Dingell je prý sám známý skepsí k příčinám globálního oteplování.

V Senátu dostane Gore 30 minut na úvodní slovo, po němž mu budou klást otázky předsedkyně výboru demokratka Barbara Boxerová a její republikánský protějšek, každý po 15 minutách, zatímco všichni ostatní senátoři budou mít po pěti minutách.

Server Drudge Report získal v kuloárech některé z otázek, jež jsou na Gora připravované:

  • Několikrát jste řekl, že nám zbývá deset let, abychom jednali a zastavili globální oteplování. Je to deset let od doby, kdy jste to poprvé řekl, nebo odnynějška?
  • Jak můžete tvrdit, že oteplování způsobuje hlavně lidská činnost, když planety jako Mars, Jupiter a Pluto vykazují rovněž oteplování? Nedává větší smysl, že primárním zdrojem je Slunce?
  • Šéf Střediska pro energetiku a klima Joseph Romm řekl, že odvrátit klimatickou změnu by znamenalo postavit 700 velkých jaderných elektráren. Jaký je váš názor na jadernou energetiku?

Reklama

Výběr článků

Načítám