Hlavní obsah

Klaus jednal s americkým viceprezidentem o základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident Václav Klaus se v pátek sešel s americkým viceprezidentem Dickem Cheneym. Mluvili spolu o umístění radarové základny v ČR. Cheney Klause ujistil, že Spojené státy o případném radaru v ČR jednají i s Ruskem. Nabídly prý Moskvě, aby se projektu také účastnila.

Článek

S ruským vicepremiérem Sergejem Ivanovem o účásti Ruska mluvil americký ministr obrany Robert Gates, který se s Klausem v pátek také sešel.

Američané požádali v lednu o výstavbu radaru ve vojenském prostoru Brdy, druhou část základny, raketovou, chtějí umístit v Polsku.

Rusko se ale výroky svých politiků proti základně postavilo a pohrozilo tím, že pokud USA základny ve střední Evropě opravdu postaví, namíří na kontinent své rakety. [celá zpráva]

Reakci Ruska na záměr USA vybudovat v Evropě protiraketovou základnu nevnímají špičky americké politiky podle Klause jakou příliš vyhrocenou.

"Já ji jako prudkou nehodnotím a jakkoliv nerad prezentuji výroky politiků, s nimiž jsem jednal za zavřenými dveřmi, veřejně, tak vás jen holou větou mohu ubezpečit, že ani oni dva (Cheney a Gates) to za prudkou reakci nepovažují," řekl Klaus.

Radar v Jincích

USA chtějí základnu postavit ve vojenském prostoru Jince u kopce Trokavec. Vláda na žádost zatím neodpověděla. ODS a KDU-ČSL s výstavbou souhlasí, zelení požadují referendum, stejně jako ČSSD, jejíž politici jsou ale většinou pro výstavbu radaru. Tyto strany také chtějí, aby byl radar zapojen do systému obrany NATO.

Prezident Klaus po setkání řekl, že nejvyšší američtí představitelé chápou veřejnou diskusi, která se v ČR vede o záměru USA vybudovat radarovou část protiraketové základny.

Další jednání o vízech

Kromě problematiky vybudování protiraketové základy ve střední Evropě český prezident s americkými politiky jednal i o vízových otázkách. Zatímco občané USA pro cesty do ČR nyní víza nepotřebují, Češi o ně musí kvůli cestě do USA poměrně složitě žádat.

Podle Klause si jsou zástupci americké vlády vědomi, že tento stav pro ČR představuje problém. V americkém Kongresu se už začal projednávat návrh na změnu vízového režimu, která by mohla přinést zrušení víz pro občany ČR, Slovenska a dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Česko zaměříme rakety, hrozí Moskva

Pokud v České republice bude postaven radar amerického systému protiraketové obrany a v Polsku základna amerických antiraket, mohou být na obě místa zaměřené...

Výběr článků

Načítám