Hlavní obsah

Nové záběry posledních okamžiků Kennedyho podporují konspirační teorii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Po více než 40 letech byl v úterý zveřejněn osmimilimetrový barevný film zachycující poslední cestu prezidenta Kennedyho před tím, než byl zavražděn. Natočil ho amatérský fotograf George Jefferies, který ho považoval ze nedůležitý, protože byl natočen ještě před atentátem. Kurátor musea v Dallasu Garry Mack ale tvrdí, že podporuje teorie o spiknutí.

Článek

Demokrat John F. Kennedy byl zavražděn 22. 11. 1963 v Dallasu. Ze šestého patra školní knihovny na něj podle oficiálního vyšetřování vystřelil Lee Oswald. Podle vyšetřovací verze vypálil tři střely, které Kennedyho zasáhly.

Kennedy však měl mnoho nepřátel mezi ultrakonzervativci a objevily se teorie, že Lee Oswald nebyl tím, kdo atentát spáchal, že byl jen nastrčenou figurkou, která měla odvést pozornost od skutečných pachatelů. Podle jedné z kospiračních teorií díry po kulkách v kabátě neodpovídají dírám po střelách na těle prezidenta.

Záběry na filmu byly pořízeny 90 sekund před atentátem. Kennedy na něm má kabát  vysoko vyhrnutý, uvedl Mack. Když se vezme v úvahu, na jakém místě střely kabátem proletěly, nemohly Kennedyho zasáhnout.  Proletěly by látkou kabátu vedle krku. To by odpovídalo teorii, že na prezidenta bylo vypáleny více než tři střely a že kromě Oswalda střílel i někdo další.

Film podle něj navíc  přináší jedny z nejlepších záběrů Jackie Kennedyové v otevřeném autě při cestě Dallasem. Vidět je i tajný agent Clint Hill, který jede za autem. Poté, co byl Kennedy zasažen, skočil Hill do auta a odvezl prezidenta do nemocnice.

Jefferies věnoval film muzeu poté, co se o něm zmínil před svým švagrem Waynem Grahamem. Ten jen přesvědčil, aby jej věnoval muzeu Sixth Floor. Mack zdůrazňuje, že mezi lidmi mohou být i další záběry, které nepovažovali za důležité, protože byly pořízeny před atentátem. Mohou ale pomoci historikům. Cestu tehdy lemovalo na 150 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám