Hlavní obsah

Největší konkurent Clintonové potvrdil kandidaturu na prezidenta USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SPRINGFIELD

Do amerických primárek půjde za Demokratickou stranu senátor Barack Obama. Ačkoli je tento potomek černocha z Keni a bílé Američanky v Senátu teprve dva roky, je už nyní považován za pravděpodobně nejvážnějšího soupeře senátorky Hillary Clintonové v soutěži o demokratickou nominaci.

Článek

Senátor Barack Obama oznámil svou kandidaturu o demokratickou nominaci ve svém domovském státě Illinois. V případě úspěchu v primárkách a později i v prezidentských volbách by byl prvním americkým prezidentem tmavé pleti. Pětačtyřicetiletý Obama se narodil na Havajských ostrovech a část dětství prožil v Indonésii.

Dnes zdůraznil, že svou kandidaturou chce usilovat o návrat Spojených států zpět k tradičním principům americké politiky, konkrétně k tradicím prezidenta Abrahama Lincolna, který zrušil v 60. letech 19. století otroctví a stejně jako on předtím osm let působil v illinoiském parlamentu.

"Vím, že mnozí z vás pochybují o možnosti dosáhnout takové změny. Někdy se zdá, že pravidla platí jen pro několik málo mocných, ale já skutečně věřím, že existuje i jiná politika. Pokusme se ji uvést do života," prohlásil Obama, který má v nejbližších dnech na programu veřejná vystoupení také v Chicagu a ve státech Iowa a New Hampshire.

Kritika války v Íráku

Obama v uplynulých dnech prezentoval v Kongresu návrh zákona vyslovujícího se proti záměru prezidenta George Bushe vyslat do Iráku další vojáky a požadujícího stažení amerických jednotek z této země do 31. března 2008. Zákon nemá šanci vstoupit v platnost, dokud je Bush u moci, ale Obama buduje svou popularitu právě na odporu proti irácké válce. V době, kdy ji Kongres podpořil, nebyl ještě jeho členem, a veřejně se proti ní vyslovil už v roce 2002.

V dalších důležitých politických otázkách Obama podporuje právo žen na interrupci, uvolnění výzkumu kmenových buněk i zavedení povinných emisních limitů pro skleníkové plyny, žádá zavedení všeobecného zdravotního pojištění do roku 2012, podpořil výstavbu plotu na mexické hranici a navrhl uspořádání regionální konference o Iráku za účasti Íránu a Sýrie.

Kandidátů je hodně

Kromě Obamy a Clintonové již ohlásilo úmysl ucházet se o nominaci za Demokratickou stranu několik dalších kandidátů. Jsou mezi nimi John Edwards, který v minulých volbách kandidoval na viceprezidenta spolu s Johnem Kerrym, guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson, bývalý guvernér Iowy Tom Vilsack, senátor Chris Dodd z Connecticutu a senátor Joseph Biden z Delaware. Z tábora republikánů jsou nejčastěji zmiňováni jako vážní uchazeči bývalý newyorský starosta Rudolph Giuliani a senátor z Arizony John McCain.

Reklama

Výběr článků

Načítám