Hlavní obsah

V USA se narodilo dítě z embrya zachráněného při záplavách

Novinky, CBS News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

V americkém městě New Orleans se v úterý narodilo dítě, které bylo jako zmrzlé embryo dramaticky zachraňováno během záplav způsobených hurikánem Katrina v srpnu 2005. Čerstvě narozený chlapec je druhým synem manželů Markhamových. Ti na výraz díků všem, kteří se na záchranné akci na neworleanské klinice předloni podíleli, dali chlapci jméno Noah, tedy Noe.

Článek

"Nemáte ponětí, jaké to je mít problémy s plodností. My jsme byli manželé deset let, než jsme měli prvního syna", pověděla matka Rebeka Markhamová. Ona i její manžel Glen měli z dítěte velikou radost a přáli si mít druhé. Rozhodli se proto znovu pro umělé oplodnění.

Na kliniku v New Orleans uložili Markhamovi pět další embryí. Pak se ale v létě 2005 oblastí přehnal hurikán Katrina a jeho následky byl zaplaven celý New Orleans, včetně okolí kliniky. Baňky, v nichž bylo uloženo asi 1 200 dalších embryí, byly naplněny tekutým dusíkem a přemístěny do třetího patra.

Voda ovšem celé dny neopadávala a město bylo bez elektrického proudu. Jedna z doktorek kliniky se proto rozhodla přesvědčit místního guvernéra k vyslání týmu záchranářů na záchranu embryí, jimž hrozilo nebezpečí při vysokých teplotách, které panovaly, a přerušení dodávek elektřiny.

"Já jen doufám, že všichni pochopí, jak moc to pro mne znamená, že jsem mohla přivést toto své dítě domů", děkujeme všem lidem, kteří našemu štěstí napomohli, řekla vděčná matka.

Chlapec dostal symbolické jméno Noah, tedy Noe, o jehož uchránění před potopou světa bohem biblická kniha Genesis praví: "Tak (Bůh) smetl vše, co povstalo, co bylo na povrchu země: od lidí až po zvířata, po plazy a nebeské ptactvo, a bylo smeteno ze země. Zachován byl pouze Noe a to, co s ním bylo v arše".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám