Hlavní obsah

Kvůli modlení vyvlekli imámy z letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINNEAPOLIS

Trvající nervozitu v americké letecké dopravě a narůstající podezíravost vůči muslimům v americké společnosti dokumentuje nejčerstvější případ z letiště v Minneapolisu. V pondělí večer tam byli z letadla násilím vysazeni muslimští duchovní jen proto, že se na palubě začali modlit. Narůstající paranoiu amerických aerolinek potvrzuje i případ z minulého týdne, kdy stevard vykázal z letadla kojící matku, která prý nebyla dostatečně diskrétní.

Článek

Šest muslimských pedagogů, kteří se vraceli z konference Federace severoamerických imámů, bylo na žádost kapitána letounu směřujícího do Phoenixu zadrženo policií a několik hodin vyslýcháno. Kapitán vyzval imámy na žádost pasažérů, aby letadlo opustili, ti však odmítli. Poté je policie násilím vyvlekla.

"Vyvlekli nás z letadla s pouty na rukou a uráželi nás všemi možnými způsoby," řekl předseda federace Omar Shahin. "V životě jsem se necítil tak špatně. Šest duchovních, šest učitelů v poutech. A to jen proto, že tři z nás vykonávali obvyklou večerní modlitbu, tak jako to činí 1,7 miliardy muslimů na celém světě každý den," dodal duchovní. 

Mluvčí Rady pro americko-islámské vztahy Ibrahim Hooper oznámil, že rada podá v úterý příslušným úřadům stížnost na zacházení s imámy. "Je to bohužel stále větší problém - muslimové nebo lidé považovaní za muslimy jsou na amerických letištích stále častěji diskriminováni," řekl Hooper.

Shahin po propuštění uvedl, že letecký dopravce US Airways odmítl imámy vzít i do jiného letadla.

Vysadili i kojící matku

Paranoia amerických leteckých společností v posledních týdnech stále vzrůstá. Minulý týden americká společnost Delta Air Lines vykázala z letu do New Yorku matku, která na palubě kojila své dítě. Stevardovi její chování nepřipadalo dostatečně diskrétní, a tak ji požádal, aby si přes prs a dceru přehodila deku.

To sedmadvacetiletá Emily Gilletteová odmítla. Posádka letadla ji proto ze stroje vykázala i s rodinou. Emily Gilleteová na aerolinky okamžitě podala žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám