Hlavní obsah

ČR by mohla Gruzii zprostředkovat jednání s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TBILISI

Předseda Senátu Přemysl Sobotka při návštěvě Gruzie ve čtvrtek nabídl předsedkyni parlamentu Nino Burdžanadzeové prostředkovat rozhovory s Ruskem. Svou nabídku potvrdil Sobotka v pátek Novinkám. Podle České televize gruzínský prezident Michail Saakašvili nabídku přivítal.

Článek

"Nabídl jsem zprostředkování předsedkyni gruzínského parlamentu ze své pozice za Senát, protože nemohu nic slibovat za ministerstvo zahraničí ani kohokoli dalšího, nejsem Česká republika. Své stanovisko jsem ale konzultoval s náměstkem ministra zahraničí, který je také v Gruzii," uvedl pro Novinky předseda Senátu a dodal: "Je tam jedna podmínka, že Gruzie bude s nabídkou souhlasit. Paní předsedkyně řekla -  budeme o tom uvažovat a výsledkem bude další kontakt mezi mnou a ní." Sobotka proto zatím nejen nekontaktoval druhou stranu. S nabídkou přišel, protože ČR má dobré vztahy s oběma zeměmi. 

České televize ale už uvedla, že gruzínský prezident nabídku uvítal. Sobotka ale řekl: "Nic konkrétního se nedohodlo, bylo to pouze v rámci diskuse o rusko-gruzínských vztazích."

Ty jsou v posledních několika týdnech velmi napjaté, protože Gruzie obvinila čtyři ruské důstojníky ze špionáže. [celá zpráva] Moskva odvolala z Tbilisi většinu svých diplomatů a začala s vyhošťování Gruzínců, kteří nejsou v Rusku legálně. Také přerušila poštovní a dopravní spojení s Gruzií. [celá zpráva]

Burdžanadzeová pro gruzínská internetový server The Messenger poděkovala ČR také za podporu gruzínských snah vstoupit do NATO: "Vaše podpora přichází v čase klíčového významu pro posud Gruzie k intenzivnímu dialogu s NATO. Podle Sobotky by vstup Gruzie do severoatlantického paktu napomohl posílení demokracii v zemi a jejímu ekonomickému rozvoji. Právě vstup Gruzie do NATO je trnem v oku Moskvě.

Reklama

Související články

Rusko pozastavuje stahování vojáků z Gruzie

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že pozastavilo stahování vojáků ze dvou základen v Gruzii, odkud mají vojáci odejít do konce roku 2008. Reaguje...

Výběr článků

Načítám