Hlavní obsah

Přes 30 mrtvých při explozi auta s náloží v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Patrně sebevražedný atentátník v neděli na jednom z bagdádských tržišť zabil nejméně 33 osob a sedm desítek dalších zranil. Bilance není ještě konečná. Mezi oběťmi je hodně dětí a žen. Podle policie není jednoznačně potvrzen původ exploze, ale svědci tvrdí, že vybuchla trhavina ukrytá v zaparkovaném mikrobusu.

Článek

Masakr se odehrál kolem v 07:30 SELČ, kdy se mnoho lidí vydalo na nákup. Nálož explodovala zřejmě v autě zaparkovaném poblíž policejní stanice u vchodu na tržiště v převážně šíitské čtvrti Sadr City.

"Byl to sebevražedný atentát. Muž zaparkoval mikrobus uprostřed velmi rušné ulice, téměř u zdi obklopující policejní komisariát, kde se shromažďují lidé čekající na práci. Kamikadze nechtěl útočit na policii, chtěl způsobit co nejvíce obětí," uvedla policie.

Podle svědků při výbuchu mikrobusu vzduchem létala lidská těla. Zem byla poseta mrtvolami, kolem naříkali zranění. Na záznamech videokamery je vidět, jak jeden starší muž v zakrvaveném oděvu hledá svoje příbuzné a vyvolává jejich jména. Výbuch zcela zničil čtyři auta zaparkovaná vedle mikrobusu a několik prodejních stánků.

Chudinská čtvrť Sadr City je často terčem útoků sunnitských radikálů odmítajících vládu, která nahradila svržený režim Saddáma Husajna. Počátkem tohoto měsíce při výbuchu automobilu zaparkovaného u tržiště v Sadr City zahynulo 66 lidí a na devadesát dalších bylo zraněno. Byl to jeden z nejkrvavějších incidentů tohoto měsíce, který zvýšil dále obavy z vypuknutí občanské války v zemi.

V noci na dnešek byla přitom právě tato část irácké metropole místem razie vládních a amerických sil, které zde prohledávaly několik domů. Podle prohlášení americké armády pátraly po dvou členech "popravčích čet". Právě ty mají zřejmě na svědomí zintenzivnění sektářského násilí, které sužuje Bagdád. Podle agentury AP při této operaci nejméně jeden civilista zahynul a osm dalších bylo zatčeno. Není známo, zda mezi zadrženými jsou i dvě hledané osoby. Vojáci kromě toho osvobodili dva zajaté Iráčany.

K masakru na tržišti došlo jen den poté, co vládní výbor začal jednat o plánu národního usmíření v Iráku, který by měl ukončit sektářské napětí a násilí v zemi. Jednání výboru ovšem nepřineslo konkrétní posun a podpořilo tak pesimismus mnohých o šancích na zastavení krveprolévání v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám