Hlavní obsah

Vojáci v Kosovu vystřídali, polovina je na misi poprvé

Novinky, Jiří Reichl (Kosovo)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠAJKOVAC

Na půl roku odletěla v pondělí dopoledne další část vojáků 9. kontingentu do Kosova, aby vystřídali své kolegy z 8.kontingentu, kterým jejich mise končí. Vojenským speciálem se do Kosova z přerovské vrtulníkové základny už v neděli přesunul i velitel kontingentu Pavel Lipka.

Článek

"Jsem přesvědčen, že jsme dobře připraveni, přestože téměř polovina kontingentu, který čítá 449 lidí, jede do zahraniční mise poprvé," řekl Lipka. České vojáky čeká řada úkolů spojených především s dohledem nad bezpečnostní situací v oblasti.

"Mimo jiné budeme kontrolovat vozidla a osoby, které se v oblasti pohybují. Občas se účastníme vyhledávacích operací, kterým se KFOR snaží zabránit nelegálnímu pašování zbraní, munice a drog," řekl mluvčí 9.kontingentu Vít Rapčan.

V Kosovu v současnosti působí zhruba 17 000 vojáků z 26 států a česká armáda v oblasti působí od roku 1999. Základna Šajkovac, která je hlavním "stanem" českých vojáků v Kosovu, leží 76 kilometrů od hlavního města Prištiny. Kromě české armády zde bydlí také slovenští vojáci. Součástí práce vojáků v misi KFOR je i řada činností, které vojáci standardně nedělají.

"Hodně úkolů je spíše policejních. Například prohledávání osob, automobilů a patroly na silnicích. Kromě nich je to i například zvládání demonstrací, které mohou v multietnické oblasti nastat," řekl Pavel Lipka.

Přiletěl i kaplan

Součástí kontingentu je i vojenský kaplan, jehož úkolem bude nejen sloužit bohoslužby, ale také se starat o kulturní a sportovní vyžití vojáků. "Spravuji knihovnu, posilovnu a půjčovnu videokazet," řekl třicetiletý kaplan Jaroslav Knichal.

A jak se slouží božímu služebníkovi v armádě země, které je velmi ateistická? "V misi, kde mají lidé ke svým blízkým hodně daleko, hledají porozumění u mne, což je obvyklé. Nevím, kolik lidí z nich jsou praktikující věřící, ale například na Dušičky se v provizorní kapli sešlo asi padesát vojáků," dodává kaplan, který se v lednu vrátil z mise v Iráku, kde působí kolem stovky vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám