Hlavní obsah

Británie uctila oběti atentátu dvěma minutami ticha

Právo, Novinky, DPA, BBC, Jan Rovenský, Rostislav Matulík,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská metropole si ve čtvrtek připomíná první výročí teroristických útoků na londýnské metro a autobus, při nichž zahynulo 52 cestujících a čtyři atentátníci z řad britských muslimů. V poledne v zemi drželi dvě minuty ticha za oběti. Ve Wimbledonu se tou dobou přerušili všechny tenisové zápasy. Na místech explozí byly položeny květiny.

Článek

Vzpomínkové obřady zorganizovalo ministerstvo kultury, jehož šéfka Tessa Jowellová položí společně se starostou Londýna Kenem Livingstonem květiny u stanice King's Cross v 8:50, tedy v době, kdy došlo k první z explozí odpálených sebevražednými atentátníky. Celkem bylo odhaleno pět bronzových plaket se jmény všech obětí.

Ačkoli výbuchy byly jen čtyři, desky připomenou, že lidé umírali i kromě stanic metra King's Cross, Edgware Road a Aldgate také na Russel Square, kam záchranáři vynášeli zraněné z trasy Picadilly. Poslední plaketa se objeví na Tavistock Square, kde poslední z teroristů vyhodil do vzduchu autobus.

Královna Alžběta II. se po dvou minutách ticha zúčastnila v Edinburghu smuteční bohoslužby.

Někteří rodinní příslušníci obětí také přijali pozvání šéfa Londýnských dopravních podniků ke smutečnímu obědu. V šest hodin večer se shromáždí tisícovka přeživších a příbuzných obětí v Regent's Parku, kde gospelový sbor zazpívá song Simona a Garfunkela Most přes rozbouřené vody. Moderátor stanice BBC Peter Donaldson poté přečte jména všech 52 obětí.

Silná bezpečnostní opatření

Bezpečnost v Londýně již od pondělí střežily tisíce policistů, jejichž nasazení má demonstrovat sílu a odvrátit případný další útok stoupenců sítě al-Kajdá. Z analýz zpravodajských služeb nicméně vyplývá, že teroristé u příležitostí výročí obvykle neútočí. Stanice metra, nádraží i přilehlé ulice obcházejí hlídky s policejními psy, ve vlacích zaznívají výzvy cestujícím, aby neprodleně nahlásili jakékoli podezřelé aktivity.

Tajné dokumenty protiteroristického oddělení britského ministerstva obrany se povalovaly v příkopě u cesty na blíže neupřesněném místě. Napsal to ve čtvrtek britská bulvární list The Sun. Osmačtyřicetistránkový materiál zmiňoval i možné cíle teroristických útoků v Británii a případné odpovědi Londýna. "Dokumenty ukradli zloději z automobilu důstojníka protiteroristické sekce. Protože je však považovali za bezcenné, zahodili je," potvrdil mluvčí ministerstva. Ministerstvo ubezpečilo, že případ neohrozil národní bezpečnost.

Do britských tajných služeb, především do kontrarozvědky MI5, se pokusili proniknout přívrženci al-Kajdá. Zpravodajské služby potřebovaly po loňském červenci rozšířit své řady o arabské spolupracovníky, takže vypsaly konkursy. Přihlásili se do nich i příznivci teroristů. Britské ministerstvo vnitra potvrdilo pouze, že při vstupních pohovorech odhalilo přívržence al-Kajdá, neupřesnilo však jejich počet, ani za jakých okolností se tak stalo.Vláda jen potvrdila, že řadu uchazečů o zaměstnání ve zpravodajských složkách úřady odmítly z bezpečnostních důvodů.

Londýňané na metro nezanevřeli

Vzdor, tvrdošíjnost, ale také podezření a občas i obavy. Tak by se daly označit pocity miliónů lidí, kteří každý den používají londýnské metro. Sedmadvacetiletý student Ian na nejstarší podzemku na světě nedá dopustit. "Je to jedna z věcí, která Londýn dělá Londýnem. A teroristé mě neodradí jezdit metrem," tvrdí.

Na druhou stranu přiznává, že je nyní víc ostražitý. "Dívám se víc kolem sebe. Když jsem si například nedávno přisedl k neznámému muži, který držel na kolenou batoh a něco si odříkával z koránu, tak mi moc příjemně nebylo. Na další stanici jsem raději vystoupil," přiznává. Je mu prý líto, že se začal takhle o muslimech uvažovat a dívat se na ně s podezřením.

Reklama

Výběr článků

Načítám