Hlavní obsah

Bush oslaví šedesáté narozeniny dva dny předem

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V úterý se v rezidenční části Bílého domu sejde velká společnost. S předstihem dvou dnů totiž prezident USA George W. Bush s asi 150 nejbližšími přáteli a členy rodiny oslaví své 60. narozeniny a pak se z balkónu podívají na velkolepý ohňostroj, napsal list USA Today.

Článek

"Bude to rodinná oslava jen s pár přáteli," tvrdila v pátek prezidentova manželka Laura, kterou čeká šedesátka letos v listopadu. Bush však své jubileum intenzívně prožívá, soudě z četných narážek na svůj věk, které jen letos udělal v projevech.

Dokonce ve výroční řeči o stavu Unie zažertoval o své "osobní krizi", když mluvil o sociálním zabezpečení a zdravotní péči. Několikrát o sobě řekl, že je "starým prezidentem", ale současně nedávno na mítinku v Omaze upřesnil, že "všechno je o stavu mysli. Není tak stará, opravdu ne".

Z loňské zevrubné lékařské prohlídky vyšel jako muž vynikají kondice ve své věkové kategorii. Šest dní v týdnu cvičí, jen kvůli problému s kolenem vyměnil běhání za bicykl, je šedivější, má více vrásek a slábne mu sluch.

Bere to ale s humorem

Z toho si prý sám dělá legraci a členové jeho týmu také, ale jen mezi sebou, napsal USA Today. Bush, jenž se po šesti letech v Bílém domě a 31 měsíců před odchodem z úřadu potýká s nízkou popularitou, je s šesti křížky symbolem stárnoucí generace takzvaných babyboomers, respektive silných ročníků narozených v období od 40. do 60. let.

Jde celkem asi o 78 miliónů Američanů. Z této generace vzešla řada prominentů politiky i kultury. Příští měsíc oslaví šedesátku Bushův předchůdce v Bílém domě Bill Clinton, jubileum už má za sebou zpěvačka Cher a do letoška spadají i šedesátiny například realitního magnáta Donalda Trumpa či herce Sylvestra Stalloneho.

Bush, který se snažil při nástupu do funkce distancovat od skandálů Clintona, chce symbolizovat svoji generaci z té serióznější, odpovědné stránky. K té se sám přiklonil až po čtyřicítce, kdy na naléhání manželky zanechal u příležitosti svých 40. narozenin častých a bouřlivých večírků a vrhl se na přísnou životosprávu. Je stoprocentní abstinent, vstává v půl šesté ráno, v sedm je již v Oválné pracovně, končí v šest večer a o tři hodiny později je již v posteli.

Nejmocnější muž planety v datech

  • 6. červenec 1946: narodil se v New Havenu v Connecticutu v rodině pozdějšího 41. prezidenta George H. Bushe; od dětství vyrůstal v Texasu
  • 1968: ukončil bakalářské studium na univerzitě Yale; vstoupil jako stíhací pilot do Národní gardy
  • 1974-75: obchodní škola Harvardovy univerzity
  • 1976: začal podnikat v ropném průmyslu
  • 1977: oženil se s Laurou Welchovou, mají dvojčata Lauru a Jennu (25)
  • 1978: neúspěšně kandidoval do Sněmovny reprezentantů Kongresu USA
  • 1986: zanechal bouřlivého života a obrátil se k víře
  • 1989: spoluvlastník baseballového týmu Texas Rangers
  • 1994-2001: guvernér Texasu
  • od 2001: prezidentem USA

Oslavy "kulatin" mu však asi tento večerní režim silně naruší. Šedesátiny oslavilo v Bílém domě kromě Bushe dalších deset prezidentů. Sedmdesátiny Dwight Eisenhower (1953-61) a Ronald Reagan (1981-89). Sedmi dalším bylo v úřadě 50, včetně Clintona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám