Hlavní obsah

Český autobus se na Slovensku zřítil ze srázu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PREŠOV

Už druhá tragická nehoda českého autobusu se v tomto týdnu stala na Slovensku. Brzy ráno se řidič pokoušel nacouvat na kraj silnice, autobus spadl z asi pětimetrové srázu a převrátil se na bok. Jedna žena zemřela, čtrnáct lidí je zraněno. Už ve středu zemřel na Slovensku čtrnáctiletý chlapec z Prahy, který nepřežil havárii u Malacek.

Článek

Sobotní nehoda se stala mezi východoslovenskými obcemi Chminianská Nová Ves a Svinia nedaleko Prešova. Autobus jel z Plzně na Ukrajinu. Bylo v něm 43 lidí.

Při nehodě zemřela devětačtyřicetiletá žena jednoho z kantorů, který doprovázel skupinu. Jeden z cestujících pro Slovenský rozhlas uvedl, že všichni v autobuse spali, když je probudilo, že autobus couvá. "Najednou se autobus převrátil na střechu. Umřela partnerka jednoho z kantorů střední školy, kterou nikdo z nás ostatních neznal. Je nám to všem nesmírně líto," řekl.

Zájezd do ukrajinských Karpat organizovala cestovní kancelář. Lidé byli z různých míst v ČR.

Řidiči došlo palivo

Podle televize TA3, když řidič zjistil, že mu dochází nafta, chtěl odstavit autobus na kraji silnice. Zablokovalo se mu řízení a zhasl motor. Neovladatelný autobus sjel do příkopu, dva krát se převrátil a zůstal ležet na levém boku.  "Naneštěstí tam byl sráz, do něhož se autobus zřítil. Mohlo to být 3,5 až pět metrů," řekl cestující.

Deset cestujících bylo v šoku, krvavá lehká zranění utrpělo sedm cestujících. Dva z nich zůstali v prešovské nemocnici na pozorování. Mezi nimi je také vedoucí zájezdu, který má otřes mozku. Další žena má zranění páteře.

Majitel cestovní kanceláře a zároveň vedoucí zájezdu Jiří Kráčalík starší ČTK řekl, že výprava mířící na Zakarpatskou Ukrajinu dál pokračovat nebude. "Našli nám tady ubytování. Zranění nejsou vážná. S dopravcem řeším další autobus. Domů se vrátíme asi zítra," uvedl.

Domnívá se, že za nehodu může selhání techniky. "Není v tom únava či mikrospánek. Seděl jsem vedle řidiče a komunikoval s ním. Ručička ukazovala, že má ještě čtvrt nádrže nafty. V Prešově chtěl nabrat. V kopci mu ale najednou došla," vysvětlil Kráčalík.

Zranění byli převezeni do nemocnice v Prešově. Ostatní jsou nyní na obecním úřadu  obce Svinia, kde čekají na náhradní autobus.

Velmi nešťastná nehoda českého autobusu na Slovensku se stala i ve středu. Řidič na cestě z Malacek zpět do ČR zřejmě usnul a sjel do příkopu. Vezl 45 dětí z Prahy, které se vracely ze školy v přírodě v Černé Hoře. Jeden chlapec vypadl z rozbitého okna a zemřel. Ostatním dětem se nic nestalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám