Hlavní obsah

V Iráku našli 500 kusů chemické munice

ČTK, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Od invaze do Iráku v roce 2003 našly koaliční síly v zemi na 500 kusů chemické musice, v nábojích byl yperit a nervový plyn sarin. Vyplývá to z dokumentu amerických zpravodajských služeb, o němž ve středu informovali v americkém Kongresu senátor Rick Santorum a šéf výboru pro zpravodajství ve Sněmovně reprezentantů Peter Hoekstra.

Článek

"Od roku 2003 nalezly spojenecké síly (v Iráku) zhruba 500 kusů střeliva obsahujícího rozkládající se yperit a nervový plyn sarin," píše se ve zprávě. "Navzdory veškerému úsilí lokalizovat a zneškodnit  iráckou munici pocházející z období před válkou v Perském zálivu (v roce 1991) lze odhadnout, že chemické střelivo, ať už prázdné nebo naplněné chemikáliemi v Iráku stále existuje," pokračuje dva měsíce stará zpráva.

Podle senátora Santora je to velmi důležité zjištění, neboť potvrzuje, že útok na Irák byl oprávněný. Vyvrací, že by v Iráku nebyly nalezeny zbraně hromadného ničení. "Zbraně byly objeveny a další existují. To znamená, že Irák nebyl zónou bez zbraní hromadného ničení."

Ze zprávy plyne, že Husajnův režim nezničil chemickou munici, kterou používal ve válce s Íránem, jak to měl nařízeno po válce v Perském zálivu . Podle Pentagonu však veškerá nalezená munice včetně chemických granátů ráže 155 mm byla stará a ztrácela účinnost, takže by "nemohla být použita tak, jak bylo plánováno".

Podle Hoekstry však nadále představuje nebezpečí: "Kdyby se jeden nebo dva z těchto nábojů a látek, které obsahují,dostaly za hranice země, mohly by být vražedné." Zpráva nevylučuje, že by munice použili vzbouřenci v Iráku "Použití těchto zbraní teroristy nebo skupinami povstalců by mohlo zasáhnout koaliční sily v Iráku. Nelze ani vyloučit její použití za hranicemi Iráku," uvádí.

Reklama

Související témata:

Související články

Dánové našli v Iráku chemické granáty

Podle prvních testů 36 minometných granátů, které v pátek v jižním Iráku nalezli dánští příslušníci koaličních jednotek a islandštní odborníci na munici,...

Bushův inspektor: Irák chemické zbraně neměl

Optimismus kolem oprávněnosti invaze a zejména budoucnosti Iráku, který mezi voliči šíří prezident George W. Bush, utrpěl další trhliny. Jeho zbrojní inspektor...

Výběr článků

Načítám