Hlavní obsah

Čeští chemici se stali terčem iráckého útoku

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/KUVAJT

Čeští i slovenští chemici operující v Kuvajtu byli v pátek poprvé bezprostředně ohroženi na životech. Několikrát na ně totiž Irák zaútočil raketami. Všechny se včas podařilo americké protivzdušné obraně zlikvidovat. Zbytky jedné rakety ale dopadly pouhé dva kilometry od československé jednotky.

Článek

Novináři přitom měli informace doslova z první ruky. Ve chvíli jednoho z útoků totiž zrovna probíhala tisková konference ministra obrany Jaroslava Tvrdíka, který se snažil s velitelem chemiků generálem Dušanem Lupuljevem telefonicky spojit a umožnit médiím hlasitý poslech informace z místa bojů.

Nálada je dobrá

"Máme tady letecký poplach, zavolejte později," ozvalo se při prvním Tvrdíkově pokusu ze sluchátka. Vojáci, kteří se nyní pohybují v okolí hlavního města Kuvajtu a spojenecké základny Camp Doha, zrovna běželi do krytu. Za chvíli už ale Lupuljev podal ministrovi hlášení, že i tentokrát byli Američané úspěšní a protiraketovým systémem Patriot raketu zlikvidovali. "Byla sestřelena, ale až před Camp Doha," popisoval dramatické okamžiky Lupuljev.

Zbytky rakety dopadly podle něj zhruba dva kilometry od české jednotky. Lupuljev proto okamžitě na místo vyslal speciální tým, který měl jediný úkol: zjistit, jestli raketa nenesla chemické či biologické zbraně. Nakonec se ukázalo, že z tohoto pohledu byla neškodná. I přes útoky Iráčanů je podle Lupuljeva nálada u jednotky dobrá. "Patriotů je tady hodně," uvedl na otázku, jak jsou zdejší vojáci zabezpečeni proti úderu ze vzduchu.

"To nejhorší teprve přijde"

Irák včera vypálil podle dostupných informací přes deset raket na území Kuvajtu, z nichž osm dopadlo poblíž pozic amerických jednotek. Zatím žádné zprávy nehovoří o obětech ani raněných. Zatímco některé zdroje uvádí, že na Kuvajt dopadaly rakety typu Scud, jiné naopak tvrdily, že šlo o jiný typ, jehož jméno však neuvedly.

"Všechny střely se zatím podařilo sestřelit," uvedl Lupuljev. Podle něj ale to nejhorší ještě přijde. Postupující americká vojska budou v příštích hodinách a dnech čelit stále tvrdšímu iráckému odporu. Nejhorší doba z hlediska možnosti ohrožení Kuvajtu a koaličních jednotek, a také našich vojáků, přijde pravděpodobně v dnešních odpoledních hodinách a během dalších dvou dnů, tvrdil dnes dopoledne novinářům Lupuljev.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v této souvislosti zdůraznil, že pro české chemiky "není nebezpečná jen letící raketa, ale i ta, kterou se podaří sestřelit". Spojenecké vojáky totiž straší představa, že Irák dříve nebo později použije zbraně hromadného ničení. Chemici se podle generála Lupuljeva bojí ale víc terorismu než raket.

Kaplan měl úraz

O bezpečnost kontingentu se starají kuvajtské bezpečnostní síly. Sama jednotka o síle čtyřset českých a sedmdesáti slovenských vojáků má přitom k ostraze vyčleněnu zhruba stovku příslušníků.

Česká chemická jednotka má podle svého velitele připraveny plány pro případ, že by ji situace donutila překročit iráckou hranici. Podle mandátu od poslanců a senátorů může zasáhnout kdekoliv v oblasti v případě, že budou použity zbraně hromadného ničení či bude existovat důvodné podezření o jejich nasazení. Přesun jednotky je v kompetenci Lupuljeva, kterému dala česká vláda patřičné pravomoci. Lupuljev je přitom považován za jednoho z nejlepší odborníků na chemické a biologické zbraně v armádě.

Jednotka má už prvního zraněného. Nejedná se však o nic vážné a bezprostředně to nesouvisí s nasazením. Nejspíš únava podle Lupuljeva způsobila, že vojenský kaplan omdlel a při pádu si poranil nos.

"Záleží na irácké reakci"

Američtí velitelé berou velmi vážně možnost, že Irák použije při své obraně zbraně hromadného ničení. ČTK to dnes telefonicky řekl generál Petr Pavel, který působí jako styčný důstojník na americkém velitelství na základně As-Sajlíja v Kataru v Perském zálivu, na níž působí i čeští vojáci.

"Operace s velkým 'O' ještě nezačala. Stále se vytváří prostor k tomu, aby si nejen irácká armáda, ale i instituce uvědomily, že to nemá smysl a vzdaly to dřív, než dojde k velkému ničení," řekl ČTK Pavel. Rychlost dalšího postupu se podle něj nedá odhadnout, hodně bude záležet na irácké reakci. "Pokud bude evidentní, že prostor už není, začne operace v plné síle," poznamenal generál.

Velvyslankyni hlídá speciální jednotka

Společná československá jednotka ve čtvrtek večer vyjela k české ambasádě v Kuvajtu kvůli podezření, že se zde nacházejí nebezpečné látky. "Ve čtvrti, kde se velvyslanectví nachází, se objevil oblak čpící látky, bylo podezření, že se jedná o toxickou látku," uvedl Lupuljev. Nakonec šlo ale o planý poplach. Oblak způsobila velmi silná teplotní inverze a to, že kdosi vylil do kanalizace desinfekční prostředek na bázi chloru.

Česká velvyslankyně Jana Hybášková podle Tvrdíka po dohodě s vládou v Kuvajtu stále zůstává. Vojáci dělají vše proto, aby nebyla ohrožena. Poskytli jí speciální obrněné auto, které je odolné i vůči chemickým látkám. Kolem velvyslankyně se navíc točí zvláštní tým vojenské policie, který prošel speciálním výcvikem.

Elitní vojáci připraveni

Pokud by se bezpečnostní situace v Kuvajtu nějak výrazně přiostřila, počítá obrana ve svých krizových scénářích s urychleným stažením chemiků či vysláním bojové jednotky, která by cenný kontingent chránila. Jednalo by se o speciální komando z Prostějova, jež je nyní připravováno pro možné budoucí nasazení v Afghánistánu.

Tvrdík na dotaz Práva uvedl, že by vláda v případě krize využila své zákonné možnosti a vyslala elitní vojáky bez souhlasu parlamentu. Může tak učinit, ale musí se do šedesáti dnů od chvíle jejich odjezdu obrátit dodatečně na parlament. Tvrdík nicméně neočekává, že by v takovém případě neměli poslanci a senátoři pochopení.

Reklama

Související články

Saddám prý zraněn, jeho starší syn zabit

Saddám Husajn byl včera během prvního amerického bombardování Bagdádu zraněn, tvrdí list Washington Post s odvoláním na člena Bushovy administrativy, který...

Výběr článků

Načítám