Hlavní obsah

Situace v Iráku se zhoršuje, soudí čeští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/TOKIO

Do Prahy se z irácké Basry vrátil v úterý 10. kontingent vojenských policistů, který byl vystřídán čerstvými jednotkami. Navrátilci se v úterý shodli, že se bezpečnostní situace v Iráku zhoršuje. Ohrožena je i britská základna Šaíba nedaleko Basry, kde působí čeští vojáci.

Článek

Vojáci mluvili o častém ostřelování Šaíby různými druhy raket. Informace o pádu raket na českou základnu nepřímo potvrdil velitel skončené mise Jiří Neubauer: "Drtivá většina koaličních základen je denně ostřelována minomety či raketomety. Vždy to znamená vysoké nebezpečí,"

"Sektářské napětí v Basře dosáhlo takové míry, že se z města stalo druhé nejhorší město po Bagdádu," uvedl Neubauer, který má za sebou řadu zkušeností z předešlých kontingentů. "Když to srovnám s minulostí, tak situace nyní byla daleko více napjatá a eskalovaná," tvrdí.

Napětí podle něj vzrostlo po loňských parlamentních volbách, po nichž trvalo několik měsíců, než se v Bagdádu podařilo sestavit vládu. Zhoršení bezpečnostní situace přičítá také rostoucí nenávisti mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity.

Japonsko se stáhne z Iráku

Japonský premiér Džuničiró Koizumi v úterý oznámil, že Japonsko stáhne 550 svých vojáků z Iráku, i když ještě v pondělí vláda rozhodnutí odložila. Japonský státní ministr obrany Fukuširó Nukaga už vydal rozkaz zahájit stahování, které by podle tohoto zdroje mělo být ukončeno v červenci.

Stahování 550 Japonců bude koordinováno s Austrálií a Británií. Bezpečnost Japonců, kteří plní jen humanitární mise a podílejí se na obnově válkou zničené země, zajišťovalo pod velením Britů bezpečnost 460 Australanů. Stažení Japonců umožnilo v pondělí zveřejněné rozhodnutí irácké vlády převzít bezpečnostní úkoly v provincii Musanna, kde leží Sámawa, v níž jsou Japonci dislokováni. Musanna je nejklidnější z oblastí středního a jižního Iráku. Austrálie své vojáky z Musanny převelí do jiné části jižního Iráku, kde se budou podílet na výcviku iráckých kolegů.

Rozhodnutí vyslat vojáky do Iráku bylo v Japonsku tvrdě kritizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám