Hlavní obsah

Čečenský separatistický vůdce zabit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČEČENSKO

Předseda čečenské vlády Ramzan Kadyrov oznámil, že vůdce čečenských separatistů Abdul Chalim Sajdullajev je mrtev. Zabily jej ruské speciální jednotky při zvláštní akci ve městě Argunu. Při operaci byli zatčeni i tři blízcí spolupracovníci protiruského čečenského vůdce.

Článek

Sajdullajev ve vedení povstalců nahradil Aslana Maschadova, jehož ruští vojáci zabili loni. "Pokud bude Sajdullajevova smrt potvrzena, bude to další důkaz slábnoucí pozice separatistů v Čečensku."

"Teroristé byli sťati. Je to pro ně těžká rána, z níž se nikdy nevzpamatují," dodal Kadyrov k Sajdullajevově smrti.

Prodal ho jeho pomocník

Uvedl, že speciální operace byla připravována deset dní. Sajdullajev se údajně před týdnem vrátil ze zahraničí a místo jeho pobytu prozradil jeden z jeho pomocníků. "Tuto informaci nám prodal za 1500 rublů (1254 korun). Potřeboval si koupit drogy," tvrdí Kadyrov.

Premiér prohlásil, že bezpečnostní síly při operaci neztratili žádného člověka. Agentura ITAR-TASS ale s odvoláním na oficiální ruské zdroje později napsala, že při přestřelce v Argunu přišel o život jeden důstojník Federální bezpečnostní služby a jeden policista.

Proruský čečenský prezident Alu Alchanov oznámil, že tělo Sajdullajeva identifikovali jeho bývalí dobří známí. Na identifikaci nyní pracují i lékaři, aby mohla být jeho smrt i oficiálně potvrzena. Informaci z povstaleckých zdrojů, že by se nástupcem Sajdullajeva měl stát šéf separatistické čečenské bezpečnostní služby Doku Umarov, odmítl Alchanov komentovat.

Nástupce Maschadova

Maschadova separatisté považovali za čečenského prezidenta. Sajdullajev mu byl sice blízký, ale mimo kruhy separatistů moc znám nebyl. V 90. letech byl soudcem islámského soudu, který byl zřízen za Maschadova.

Rozhlasová stanice Echo Moskvy oznámila, že ruská prokuratura ho považovala za organizátora únosu amerického zaměstnance mezinárodní organizace Lékaři bez hranic Kennetha Glucka. Byl unesen v Čečensku v lednu 2001 a propuštěn po 25 dnech. Sajdullajev se údajně také podílel na útoku na policejní stanici v Ingušsku v roce 2004, při kterém zahynulo 90 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám