Hlavní obsah

Polský ministr chce děti učit, jak být správným vlastencem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští školáci by měli mít v rozvrhu další předmět - výchovu k vlastenectví. S návrhem přišel ministr vzdělávání a šéf nacionalistické, ultrakatolické Ligy polských rodin Roman Giertych. Kritici se ale obávají toho, že patriotismus v jeho pojetí povede k šíření xenofobie a nesnášenlivosti.

Článek

"V hodinách by se žáci a studenti učili nejen o polské historii, ale byli by rovněž vychováváni v duchu patriotismu," řekl dnes novinářům Giertych. Nacionalistická Liga polských rodin společně s populistickou Sebeobranou do vládní koalice vstoupily před měsícem. Rozšíření někdejšího menšinového kabinetu konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) vyřešilo vleklou krizi spojenou s tím, že vláda neměla v parlamentu většinu.

Giertychova Liga polských rodin (LPR) je ale kvůli svým radikálním názorům považována za extrémistické uskupení. Politici LPR čas od času veřejnost šokují antisemitskými výroky, jsou například proti prodeji polské půdy cizincům a proti homosexuálním svazkům.

Protesty proti homosexuálům

Také mládežnická organizace strany - Polská mládež - pravidelně protestuje proti průvodům gayů a lesbiček. Při demonstracích odpůrci průvodů dokonce na jejich účastníky házeli kameny, láhve a vajíčka. LPR také opakovaně vyzývala k vystoupení Polska z Evropské unie. Když se LPR počátkem května stala součástí vlády a Giertych obsadil křeslo vicepremiéra a ministra vzdělávání, vyvolalo to protesty studentů v ulicích polských měst.

"Není dobré, aby hodiny patriotismu v polských školách zaváděl právě pan Giertych. Je známo, že patriotismus pro něj znamená něco jiného, než pro běžného občana," tvrdí Izabela Jarugová-Nowacká ze Svazu demokratické levice (SLD). Podobný názor zastávají také další kritici návrhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám