Hlavní obsah

Evropská unie čeká od ODS smířlivější přístup

Právo, ČTK, ivi, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA/BRUSEL

Patová situace ukazuje, že si Česko nepřeje slovenský model krajních pravicových reforem, soudí levice v sousedním Slovensku. Povolební vývoj v ČR ovšem bedlivě sleduje i Evropská unie - ta si od možného koaličního vládnutí slibuje zejména změkčení protiunijních pozic ODS.

Článek

"Patový výsledek znamená, že občané ČR odmítli cestu krajních pravicových reforem po vzoru Slovenska, jak jim to slibovala ODS," komentoval pro Právo výsledek voleb předseda slovenské strany Smer Robert Fico. "Zisk ČSSD je obdivuhodným výsledkem strany a jejího současného lídra Jiřího Paroubka, který převzal ČSSD v době hluboké krize a úpadku její podpory.

Místopředseda slovenských vládních křesťanských demokratů Ivan Mikloš naopak ocenil, že volby nevyhráli sociální demokraté. Kdyby se tak stalo, mohlo by to podle něj zhoršit vztahy mezi Českem a Slovenskem.

Bývalý slovenský premiér a předseda Lidové strany - Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar se domnívá, že ČR čeká velká koalice mezi vítěznou ODS a ČSSD. "ODS a ČSSD musejí udělat kompromis," řekl. "Bez ohledu na to, co je rozdělovalo, všichni jsou Češi a občané České republiky, a to musí být prvořadé," dodal.

"ODS bude vůči Unii smířlivější"

Na spolupráci lidovců a zelených s ODS sází německý europoslanec Michael Gahler (CDU). Předpokládá, že v ODS převáží Topolánkův pragmatismus a strana se při výkonu moci oprostí ve vztahu k evropské integraci od radikalismu, který je vlastní opozičním formacím. "Mnohokrát jsem pana Topolánka zažil na schůzích a nemohu říci, že by měl na všechny evropské věci stejný názor jako pánové Klaus nebo Zahradil. Navíc se při perspektivě vládnutí úhel pohledu vždycky rozšiřuje."

Také europoslanec za německé Zelené Milan Horáček předpokládá, že ODS bude muset vůči Unii slevit. "KDU-ČSL je ve svých postojích jasně proevropská, Zelení také, takže pokud by tu měla být nějaká koalice, musela by se ODS přizpůsobit," prohlásil. Socialistickou europoslankyni Marii Bergerovou z Rakouska zaujalo velmi dobré skóre nejen ODS, ale i ČSSD. "Z hlediska EU, dalšího schvalování ústavní smlouvy, celkové situace ve střední Evropě by bylo dobré mít prointegrační vládu v Praze. Z toho, co vím, si však zatím nedovedu představit, jak by se takové řešení dalo nalézt," poznamenala nicméně.

Bipolarizace a úspěch zelených

"Jsme svědky jasné bipolarizace, na kterou doplatili jak křesťanští demokraté, tak komunisté. Slabé skóre komunistů je ostatně dalším významným momentem těchto voleb," komentoval české volební klání belgický analytik Jean-Michel De Waele ze Svobodné bruselské univerzity. Dosavadní verbální konfrontace politiků ale podle něj hatí šance na případný vznik velké koalice jako únikové cesty ze slepé uličky. Mohli by ji případně sestavit politici "druhého sledu" v ODS a ČSSD, soudí belgický politolog.

Předseda poslaneckého klubu Zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit včera uvítal úspěch svých českých kolegů, který podle něj přináší "čerstvý vítr" do české politiky. Podle europoslance Horáčka se z evropské úrovně nikdo nebude plést českým zeleným do jejich případného jednání o účasti v té či oné koalici. "Každá strana je autonomní, sama si určuje, jak bude postupovat podle specifických domácích podmínek," řekl Horáček.

Reklama

Související témata:

Související články

Sečteno. Volby skončily patem

Po sečtení všech hlasů ve volbách do Sněmovny zvítězila ODS s 35,38 hlasů. ČSSD je druhá s 32,32 procenta hlasů. Třetí KSČM získala 12,81 procenta,...

Paroubek navrhuje odchod ČSSD do opozice

Premiér Jiří Paroubek navrhne poslaneckému klubu a vedení soc. dem. odchod strany do opozice. Prohlásil to v neděli v poledne v ČT v pořadu Otázky Václava...

Výběr článků

Načítám