Hlavní obsah

Paroubek navrhuje odchod ČSSD do opozice

Novinky, ora, mib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek navrhne poslaneckému klubu a vedení soc. dem. odchod strany do opozice. Prohlásil to v neděli v poledne v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce při debatě lídrů politických stran. Poslanecký klub ČSSD vzal v neděli v podvečer Paroubkův postup jednomyslně na vědomí.

Článek

Na tiskové konferenci po odpoledním jednání stranického grémia ČSSD, jejích krajských šéfů a poslanců ale Paroubek jednoznačně neodpověděl, zda strana do opozice definitivně odchází a co teď bude dělat. Naznačil jen, že do opozice odejde, když ODS, lidovci a zelení vytvoří koaliční vládu. Paroubek řekl, že zástupci těchto stran již začali vyjednávat.

"Podpořím náš odchod do opozice, odpoledne to oznámím na zasedání poslaneckého klubu strany," uvedl v ČT Paroubek. Podle něj "nebylo vítězství ODS dosaženo čestnými způsoby".

Paroubek tak reaguje na výsledek voleb, které skončily patem. Levice má 100 mandátů ve Sněmovně. ODS, KDU-ČSL a Strana zelených disponují dohromady také 100 mandáty. [celá zpráva]

Šéf vítězných občanských demokratů Mirek Topolánek nechtěl Paroubkovo rozhodnutí příliš komentovat. Ocenil ale, že "Paroubek poprvé uznal volební porážku a hovoří o odchodu do pozice".

Topolánek ocenil volební zisk ODS. "Je to fantastický výsledek, máme 23 mandátů navíc," uvedl. Topolánek se přiznal, že tipoval pro ODS zisk 36 procent a 80 mandátů. Občanští demokraté obdrželi 35,4 hlasů, ve Sněmovně bude zasedat 81 zástupců ODS. "Nemohu být nespokojen," dodal Topolánek.

Přezkum voleb i po půl roce

Premiér ve studiu korigoval svá slova, která emotivně pronesl v sobotu. Tehdy řekl, že má soc. dem. 10 dnů, aby případně podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu kvůli údajné neregulérnosti voleb.

V ČT Paroubek řekl, že ČSSD může zpochybnit výsledky voleb i poté, co by justiční orgány rozhodly o oprávněnosti Paroubkových trestních oznámení na Mirka Topolánka a vyšetřovatele Jana Kubiceho. Na otázku moderátora pořadu Paroubek odvětil, že "je možné výsledky přezkoumat klidně i půl roku po skončení voleb".

Premiér si Topolánka v čele vlády zatím představit nedokáže

Paroubek dále uvedl, že si v tuto chvíli "nedokáže představit Topolánka jako premiéra". Pak ale dodal, že soc. dem. nikdy nedělala politiku nulové tolerance. Nevyloučil tak, že by ČSSD mohla v jinou chvíli nepřímo podpořit vládu odchodem ze Sněmovny, jako tomu bylo v roce 1996. Tehdy ČSSD pod vedením Miloše Zemana umožnila vznik menšinové vlády Václava Klause ve složení ODS, KDU-ČSL a ODA.

Paroubek: Je to Topolánkovo Pyrrhovo vítězství

Premiér ironicky poznamenal, že volební pat, kdy mají oba politické tábory k dispozici 100 mandátů, lze hodnotit jako "Topolánkovo Pyrrhovo vítězství". Premiér se opřel i do zelených, kteří jej "nezklamali". V sobotu totiž Paroubek nabídl zeleným možnost spolupráce, předseda Strany zelených Martin Bursík ji ale odmítl s tím, že je pro něj nepřijatelný způsob, jakým Paroubek hodnotil průběh volební kampaně.

Paroubek ale v ČT zdůrazňoval, že ODS, KDU-ČSL a zelení disponují ve Sněmovně 100 křesly, těžko podle něj sestaví většinovou vládu.

Komunistický návrh na vládu národní shody, v níž by zřejmě zasedli představitelé všech parlamentních stran [celá zpráva], nepokládal premiér za pravděpodobnou. "Je to příliš idealistický projekt," řekl. Vládu národní shody odmítli i všcihni ostatní předsedové politických stran. Jasné ne řekl komunistické inciativě Topolánek (ODS).

Reklama

Související články

Sečteno. Volby skončily patem

Po sečtení všech hlasů ve volbách do Sněmovny zvítězila ODS s 35,38 hlasů. ČSSD je druhá s 32,32 procenta hlasů. Třetí KSČM získala 12,81 procenta,...

Komunisté chtějí vládu národní shody

Volby podle komunistů skončily jednoznačným patem, navrhují tedy vládu národní shody. KSČM i přes nekorektní kampaň, kterou označuje za nejhorší od listopadu...

Výběr článků

Načítám