Hlavní obsah

V Koreji začal soud se šéfem automobilky Hyundai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

V jihokorejském Soulu ve čtvrtek začalo hlavní přelíčení v soudním procesu se šéfem automobilky Hyundai Čong Mong-kuoem (68). Žaloba ho viní ze zpronevěry firemních peněz a vytváření tajných fondů ke korupci. Výsledek procesu určí, jestli Hyundai začne v dohodnutém termínu stavět automobilový závod na severní Moravě.

Článek

K čtvrtečnímu prvnímu slyšení se předseda představenstva Hyundai Motor dostavil z vazby oblečený do pruhovaného vězeňského mundúru. Čong je ve vězení od svého dubnového zatčení a minulý týden požádal o propuštění na kauci, mimo jiné i ze zdravotních důvodů. [celá zpráva]

V úvodním proslovu vyjádřil nad svými činy lítost. "Je mi líto, že jsem tímto případem způsobil potíže a vyvolal obavy. Neměl jsem čas ohlížet se zpět, protože jsem se vždy díval jen dopředu a soustředil se na cíl vytvořit světovou automobilku," řekl šéf Hyundai soudu.

Stání po 50 minutách zahajovacích projevů prokurátorů a obhájců skončilo. Další je naplánováno na 12. června.

Čong si nad firmou udržoval kontrolu

Vyšetřovatelé obviňují Čonga, že zpronevěřil z peněz firmy více než 100 miliard wonů (asi 2,5 miliardy Kč), které převedl do tajných fondů. Z nich automobilka podle obžaloby uplácela lobbisty a politiky, aby získala různé výhody.

Hyundai se už s českou vládou dohodl na výstavbě automobilového závodu v Nošovicích s počáteční investicí 743 miliónů eur (asi 21 miliard korun) a celkovou výší přes miliardu eur. [celá zpráva] Vedení Hyundai ale opakovaně uvádí, že zahájení výstavby závodu bude odloženo do Čongova návratu z vězení.

Čong sice oficiálně nemá výkonnou funkci, je však znám tím, že si udržuje kontrolu nad každodenním řízením firmy. Zástupci automobilového sektoru v Koreji, například i zástupci automobilky Kia Motors, zahájili kampaň na jeho podporu a propuštění. Prokurátoři jsou však údajně proti propuštění šéfa na kauci. Vyjádřit by se měli ještě ve čtvrtek. Soud by měl o kauci rozhodnout do týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Urban: výstavba Nošovic se neopozdí

Ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) v úterý ráno popřel spekulace korejské agentury Jonhap, že zahájení výstavby nové továrny automobilky Hyundai...

Hyundai bude v ČR vyrábět nový typ vozu

Ministr průmyslu Milan Urban a viceprezident firmy Hyundai Kim Dong-Jin, který je nyní pověřen vedením společnosti, podepsali ve čtvrtek v jihokorejském Soulu...

Výběr článků

Načítám